Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Οι Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας

Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που απέκτησε εθνικό δρυμό το 1938, στο μυθικό βουνό του Ολύμπου.Μάλιστα το 1981, κηρύχτηκε από την Unesco ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας (Biosphere Reserve).

Πρόκειται για φυσικές περιοχές, με ιδιαίτερη οικολογική σημασία εξαιτίας της σπανιότητας και της ποικιλομορφίας της χλωρίδας και πανίδας τους, των γεωμορφολογικών σχηματισμών, του υπεδάφους, των νερών, της ατμόσφαιρας και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος.


 Έχουν ως σκοπό, να αφεθεί η φύση ελεύθερη, ανεπηρέαστη από εξωτερικές επιδράσεις, να ακολουθήσει τις δικές της διεργασίες. Προσφέροντας ευκαιρίες αναψυχής, πληρότητας και ευεξίας στο κοινό.
Εθνικοί δρυμοί έχουν ανακηρυχτεί: Ο εθνικός δρυμός των Πρεσπών, του Βίκου - Αώου, της Πίνδου, του Αίνου, των Λευκών Ορέων, του Ολύμπου, της Οίτης, του Παρνασσού, της Πάρνηθας, του Σουνίου.

Η συνειδητοποίηση της αλλοίωσης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου και η αναγνώριση, σε μεγάλη κλίμακα, του κινδύνου να εξαφανισθούν από τον πλανήτη πολλά είδη της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας, είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της ανθρωπότητας για τη λήψη μέτρων αντιστροφής της καταστροφικής αυτής πορείας.

 Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ο όρος δρυμός αντί του όρου πάρκο που είχε επικρατήσει στο εξωτερικό, καθώς θεωρήθηκε ότι οι αξίες της φύσης που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας βρίσκονται κυρίως στον ορεινό χώρο, σε απομονωμένες περιοχές παρθένας φύσης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου