Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τσιμεντοποιημένο Ασκληπιείο

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου Τρίκκης παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια, σημάδια παντελούς εγκατάλειψης και τσιμεντοποίησης.


Οι τότε αρμόδιοι, έδωσαν άδεια να χτιστεί μία πολυκατοικία στον χώρο, μπαζώνοντας στην κυριολεξία τις αρχαιότητες, θέτοντας τις βάσεις για την απεμπόληση του παρελθόντος, και βάζοντας ταφόπλακα στην ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.


Σήμερα μετά από τόσα χρόνια λήθης και πολιτιστικής αναισθησίας διαβάζουμε ότι υπάρχουν μελέτες από την αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να γίνει ο χώρος επισκέψιμος!
Ωραιότατα, όμως θα μου επιτρέψετε έναν ενδοιασμό. Τί θα λέμε στους επισκέπτες μας; Από εδώ το Ασκληπιείο, για να δείτε το υπόλοιπο παρακαλούμε περάστε στο πίσω μέρος της πολυκατοικίας;


Τσιμεντοποιημένο Ασκληπιείο Τρικάλων και όχι Ασκληπιείο Τρίκκης είναι αυτό που θα παρουσιάσουμε στο κοινό και τους επισκέπτες μας.


 Όταν άνθρωποι ταξιδεύουν από την άκρη του κόσμου με σκοπό να θαυμάσουν μία χώρα που τίμησε την έννοια του ανθρώπου και το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δημιουργώντας τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, οι συνεχιστές της κληρονομιάς αυτής δε σέβονται την ιστορία και το παρελθόν, βεβηλώνοντας τους ιστορικούς χώρους με την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.


Τάφοι αρχαίων Στρατηγών και Φιλοσόφων, έχουν μετατραπεί σε χωματερές ή υπαίθριες τουαλέτες.
Ευτυχώς υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία, το αίσθημα της αγάπης και της εθελοντικής προσφοράς προκαλούν συγκίνηση και θαυμασμό.
Για παράδειγμα η εκστρατεία για την ανάδειξη του Κονώνειου τείχους, μία πρωτοβουλία ενός Αθηναικού τηλεοπτικού σταθμού, με τη συνεπικουρία και τη συμμετοχή διάφορων σχολικών μονάδων, πολιτιστικών οργανισμών και σ
υλλόγων.


Μία ενέργεια που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο μίμησης. Τα διακριτά στοιχεία του πολιτισμού, η γλωσσική, εθνική, πνευματική παράδοση, με όλο το πλέγμα των ηθικών και δημιουργικών αξιών οφείλουν να παραδίδονται στις επόμενες γενιές. 
Χωρίς ιστορική μνήμη, η εξαφάνιση της εθνικής μας οντότητας είναι κάτι από παραπάνω βέβαιη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου