Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Θυμήσου


Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ανήκουν στον εαυτό τους και όχι σε εσένα, στην οικογένεια, στο γιατρό ή στην κοινωνία.

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν το ίδιο δικαίωμα με εσένα να σφάλουν, να αποτύχουν, να υποφέρουν, να επικρίνουν, να κλάψουν, να καταραστούν, να απελπιστούν. Το να τους προστατεύεις από τις εμπειρίες αυτές σημαίνει ότι τους εμποδίζεις να ζήσουν.

Μόνο οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μπορούν να σου δείξουν ή να σου πουν τί είναι δυνατό για αυτούς. Εμείς που τους αγαπάμε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συντονισμένοι παρατηρητές.
 Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες πρέπει να ενεργήσουν μόνοι τους. Εμείς μπορούμε να τους παράσχουμε εναλλακτικές λύσεις, τις δυνατότητες, τα απαραίτητα μέσα. Μόνο εκείνοι όμως μπορούν να τα κάνουν πράξη. Εμείς μπορούμε να συμπαραστεκόμαστε σθεναρά, να είμαστε κοντά τους για να τους ενισχύουμε, να ενθαρρύνουμε, να ελπίζουμε και να βοηθάμε όσο μπορούμε.

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες α
νεξάρτητα από την έκταση της δυσλειτουργίας τους, έχουν μία απεριόριστη δυνατότητα να γίνουν όχι αυτό που θέλουμε εμείς αλλά αυτό που υπάρχει μέσα τους.

Δεν υπάρχουν δύο όμοια καθυστερημένα παιδιά ή δύο κωφάλαλοι ενήλικες που να συμπεριφέρονται και να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.Είναι πάνω από όλα άνθρωποι και κατά δεύτερο λόγο άτομα με ειδικές ανάγκες.                                           Λέο Μπουσκάλια,  Άτομα με ειδικές ανάγκες 


2 σχόλια:

 1. Υπέροχο!!
  Το αναρτήσαμε εδώ:
  http://hamomilaki.blogspot.com/2010/10/leo-buscaglia.html
  με Αγάπη
  το χαμομηλάκι

  ΑπάντησηΔιαγραφή