Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μεγάλος φιλέλληνας Καθηγητής Nicholas Hammond


Ο Nikolas Hammond υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες. Γεννήθηκε στη Βρετανία στις 15 Νοεμβρίου 1907 και πέθανε σε ηλικία 93 ετών.
Ένας ακαδημαϊκός που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έδινε μάχες για την Ελλάδα. Τη χώρα μας τη γνώρισε ως φοιτητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στη Βρετανική Σχολή Αθηνών το 1929. Έλαβε μέρος στη μάχη της Κρήτης ως Βρετανός καταδρομέας, όπως επίσης στο μέτωπο αντίστασης στη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.
Ως ακαδημαϊκός πολέμησε με εφόδιο τη διεθνή του καταξίωση, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή έδωσε μάχη για τη διάσωση του Μαραθώνα από την επικείμενη οικολογική αλλοίωση την οποία απειλούσαν όπως έλεγε να προκαλέσουν τα έργα για την κατασκευή του Ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου.Είχε μάλιστα αποστείλει προσωπική επιστολή στον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη με την οποία τον καλούσε να παρέμβει για να αποτρέψει την καταστροφή του ιερού χώρου.
Ο καθηγητής μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία του να δει για μία ακόμη φορά την πεδιάδα του Μαραθώνα πριν την καταστρέψουν οι βάνδαλοι.
Θα παραμείνει πάντα στις καρδιές και στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους και φιλέλληνες που υποστήριξε με συνέπεια τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Απέδειξε με τις πράξεις του, ότι ήταν πιο Έλληνας από πολλούς από εμάς.1 σχόλιο:

  1. "Απέδειξε με τις πράξεις του, ότι ήταν πιο Έλληνας από πολλούς από εμάς..."
    Τελικά δεν μετράει που γεννήθηκες αλλά ποιος είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή