Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

2.500 χρόνια πριν, στον Μαραθώνα


Ο Αριστοφάνης τον περιγράφει ως λειμώνα τον ερέοντα, τερπνό λειμώνα.
Πήρε το όνομα του , από τον Αρκάδα ήρωα που συνόδεψε τους Διόσκουρους στην εκστρατεία τους εναντίον της Αττικής.

Στην πεδιάδα αυτή, μήκους 10 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 5, υπήρχαν τέσσερις πόλεις, η ονομαστή Τετράπολις.
Οι Μαραθώνιοι καυχιόνταν ως οι πρώτοι Έλληνες, που θεοποίησαν τον Ηρακλή.


 Εκεί έγινε η περίφημη μάχη το 490 π.Χ ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Πέρσες, με επικεφαλής τον βασιλιά Δαρείο.
Οι στρατηγοί των Αθηναίων, ήταν δέκα, ένας από κάθε φυλή, ανάμεσά τους οι Αριστείδης, Καλλίμαχος, Μιλτιάδης που γνώριζε πολύ καλά την πολεμική τακτική των Περσών, γιατί είχε πολεμήσει μαζί τους στη Θράκη. Έτσι του παραχωρήθηκε η γενική αρχηγία.


Οι δύο στρατοί παρατάχθηκαν και άρχισε τότε, μία πεισματωδέστατη μάχη, κατά την οποία κατατροπώθηκαν οι πολυάριθμοι Πέρσες.
Υποχώρησαν άτακτα προς τα πλοία τους, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης όλες τις αποσκευές και τα άλογα τους, καθώς και 6.400 νεκρούς, ενώ οι Αθηναίοι έχασαν μόνο 192 πολεμιστές, μεταξύ των οποίων και το στρατηγό Καλλίμαχο.


Ο περίφημος άγγελος του Μαραθώνα, ορμά τότε προς στην Αθήνα τρέχοντας με τα πόδια όλη τη δύσβατη και μακρά διαδρομή, φθάνοντας στους Αθηναίους κατορθώνει να αρθρώσει μόνο τη λέξη ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ.


 Σε ανάμνηση της διαδρομής αυτής, αθλοθετήθηκε από τον φιλέλληνα σοφό Μ. Μπρεάλ και εκτελέσθηκε για πρώτη φορά στους Α΄Διεθνείς Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 στην Αθήνα, με νικητή τον Αμαρουσιώτη Σπύρο Λούη.

 Η μάχη του Μαραθώνα έμεινε στην ιστορία, θυμίζοντας σε όλους, τη γενναιότητα και το θάρρος των αρχαίων προγόνων μας, που πολέμησαν για την ελευθερία.
Άγνωστη θα ήταν η τύχη της ανθρωπότητας αν νικούσαν στο Μαραθώνα οι βάρβαροι εισβολείς.


 Οι Αθηναίοι, αφού έθαψαν τους νεκρούς τους , ήγειραν τρόπαιο από λευκή πέτρα, με την εξής περιγραφή, που την συνέθεσε ο Σιμωνίδη, Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν.
Ύστερα από λίγο ίδρυσαν στο κέντρο τύμβο , που σώζεται μέχρι σήμερα.


Ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος τιμά και υποκλίνεται στο μεγαλείο των Αθηναίων μαχητών, αναγνωρίζοντας τη μοναδική συνεισφορά τους στην εξέλιξη και διαμόρφωση της ελευθερίας τους.

Στο Μόναχο της Γερμανίας έχουν καθοριστεί μία σειρά εκδηλώσεων ως ελάχιστο φόρο τιμής και ανταπόδοσης της μεγαλοψυχίας των Ελλήνων.
Ανάλογες εκδηλώσεις αναμένουμε και από τη χώρα που αποτελεί τη φυσική συνέχεια των Μαραθωνίων υπερασπιστών της ελευθερίας, την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου