Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Στις αγιασμένες κορφές των Τρικάλων..Μοναστήρια λαμπρά, φορτωμένα ιστορία, πνευματικά παλαίσματα, κιβωτοί θησαυρών. Χωρίς να υποκύψουν στη φθορά του χρόνου, στέκουν πραγματικά κέντρα προσευχής και πνευματικής άσκησης.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Γκούρας (Ίταμος)
Η Μονή χτίστηκε δια κινδύνου και κόπου, όπως φανερώνει μία πέτρινη επιγραφή της, σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα Της Παναγίας, στην περιοχή της Πύλης. Αποτέλεσε μυστικό πέρασμα των Ελλήνων την περίοδο της τουρκοκρατίας, ένα φυσικό σταθμό διερχομένων οπλαρχηγών και άλλων πατριωτών. Αποτελεί μία ζωντανή κιβωτός σωτηρίας, μία πηγή θαυμάτων, που φανερώνονται σιωπηλά με εκφράσεις ευγνωμοσύνης των πιστών.
Ουδείς προστρέχων επί Σοι κατησχυμμένος από Σου εκπορεύεται, Αγνή Παρθένε Θεοτόκε. 

Ιερά Μονή Βυτουμά (Κοιμήσεως Της Θεοτόκου)
Το Μοναστήρι της απλότητας, είναι χτισμένο στο βόρειο τμήμα του Κόζιακα, σε υψόμετρο 540μ. σε ένα καταπράσινο μαγευτικό τοπίο. Ανηγέρθει εκ βάθρων και θεμελίων επί βασιλείας Μανουήλ του Πορφυρογέννητου και αυτοκράτορος Ρωμαίων Κομνηνού.Ιερά Μονή Αγ. Βησσαρίωνος - Δουσίκου.
Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε, το 1527 στα ερείπια αρχαίας Βυζαντινής Μονής, στο χωριό Πύλη, στα ριζά του Κόζιακα μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, από τον Άγιο Βησσαρίωνα, τον λύχνο επί τη λυχνίαν. Μία ψυχή καθαρότατη, μία καρδιά όπου ελλάμφθηκε πλούσια από τις άκτιστες μαρμαρυγές του Αγίου Πνεύματος.


Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σταγιάδων.
Χτισμένη εκεί που σμίγει η Θεσσαλία με τη Μακεδονία, κοντά στην αρχαία πόλη Οξύνεια.
Αποτέλεσε το τελευταίο ορμητήριο του Παύλου Μελά στον αγώνα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας. Η Μονή διατηρεί πολλά παλαίτυπα και πέντε κώδικες, καθώς και μία πλούσια βιβλιοθήκη.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Κορμπόβου.
Κτισμένη στα Αντιχάσια, η ονομασία της φαίνεται να είναι σλαβική και σημαίνει μαύρος τόπος. Την περίοδο της τουρκοκρατίας η Μονή ενίσχυε τα σχολεία των Τρικάλων, ενώ κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο.

 Σε αυτές τις κορφές το γαλάζιο τ' ουρανού γίνεται πιο έντονο, τ' άστρα τη νύχτα έρχονται πιο κοντά. Σε αυτές τις κορφές αξίζει ν' αποτραβηχτείς μία βραδιά και να μείνεις όρθιος..

Αδερφή Θεοτέκνη..


3 σχόλια:

  1. a beautiful and peaceful retreat place :) everyone needs ones to refills ones' batteries

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ..Ήθελα από καιρό να γράψω..Οι περισσότεροι (βέβαια, εκτός των Τρικαλινών) αγνοούν την υπαρξή τους..Τα Μετέωρα επισκιάζουν την παρουσία τους..Κέντρα λατρείας, πίστεως, σπουδαία πνευματικά περάσματα ανά τους αιώνες αλλά και πανέμορφα τοπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή