Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Ο Πολιούχος της Θεσσαλονίκης
Εορτή του Αγ. Δημητρίου η σημερινή, ενός από τους πιο γνωστούς αγίους της Εκκλησίας. Στην εκκλησιαστική γλώσσα ο τίτλος είναι Μεγαλομάρτυς Δημήτριος ο Μυροβλήτης. 

Πατρίδα και τόπος του μαρτυριού του, ήταν η Θεσσαλονίκη γι'αυτό και είναι ο προστάτης της όπως επίσης ολόκληρης της Μακεδονίας. 
Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και ήταν στρατιωτικός στο επάγγελμα, από τους πιο ευγενείς και γενναίους αξιωματικούς του ρωμαϊκού στρατού.
Μεγαλύτερη όμως σημασία έχει, ότι ήταν χριστιανός και με τη θέση και την αρετή του, ασκούσε μεγάλη επιρροή στους νέους.Το 290 φυλακίστηκε, μαρτύρησε και πέθανε χωρίς να αρνηθεί την πίστη του, θυσιάζοντας στα είδωλα.
Αφορμή υπήρξε ένας αγώνας στο στάδιο της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ειδωλολάτρη και σκαιού Λυαίου και του Χριστιανού και σεμνού Νέστορα.
Με την προσευχή του Αγίου, ο Δαβίδ, Νέστορας νίκησε τον Γολιάθ, Λυαίο. Γι΄αυτό και στις εικόνες παρασταίνεται συμβολικά πατημένος κάτω από το άλογο του Αγίου.Με την εικόνα του προστάτη Δημητρίου, ο ελληνικός στρατός μπήκε νικηφόρος και απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη στον πόλεμο του 1912, στις 26, Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του.
Στη Συμπρωτεύουσα σώζεται και η περίφημη αρ
χαία Βασιλική, από τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία.
Είναι χτισμένη επάνω στον τάφο του Αγίου Δημητρίου, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1917, μα η ευλάβεια των Ελλήνων την αναστήλωσε στην πρώτη της ωραιότητα.


«Μέγαν ε
ρατο, ν τος κινδύνοις, σέ πέρμαχον, οκουμένη, θλοφόρε τά θνη τροπούμενον. ς ον Λυαίου καθειλες τήν παρσιν, ν τ σταδίω θαρρύνας τόν Νέστορα, οτως γιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τόν Θεόν κέτευε, δωρήσασθαι μίν τό μέγα λεος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου