Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Το νησί της Αφροδίτης






Το ελληνικό, όμορφο και πολυβασανισμένο νησί της Α. Μεσογείου, με την αρχαιότατη ελληνική ιστορία, με τον ελληνικό χαρακτήρα και τον πολιτισμό, με τους Έλληνες στη μέγιστη πλειοψηφεία κατοίκους της είναι σήμερα ανεξάρτητη δημοκρατία.
Το όνομα της επικράτησε από την Ομηρική εποχή, όμως της έχουν δοθεί και άλλα όπως Κύπρις, Αφία, Μακαρία, Αμαθουσία, Κρίπτος, Οφιούσα. Το όνομα της ίσως προήλθε από το μικρό φύτο κύπρος, που αφθονεί στο νησί και χρησίμευε άλλοτε για την παρασκευή βαφικής ουσίας.
Είναι το τρίτο σε έκταση μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία νησί της Μεσογείου, 9.282 τ. χλμ. Η ιστορία της συνδέεται σε όλες τις εποχές με την ιστορία της Ελλάδας. Αρχίζει 5.000 χρόνια π.Χ με ευρήματα πρωτονεολιθικής και νεολιθικής εποχής αλλά και της εποχής του μετάλλου.





Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από τη Μικρά Ασία, βρήκαν στο νησί απέραντα δάση, ξυλεία και χαλκό. Αγάλματα και άλλα ευρήματα της αρχαίας εποχής μαρτυρούν ότι οι Κύπριοι είχαν τους ίδιους θεούς που είχαν και οι άλλοι Έλληνες. Ιδιαίτερα λάτρευαν την θεά Αφροδίτη, που ο μύθος αναφέρει ότι μετά τη γέννηση της ο άνεμος την έφερε στις ακτές του νησιού.
Ο Ευαγόρας υπήρξε ο μεγαλύτερος άνδρας στην ιστορία της Κύπρου, ο οποίος το 410 π.Χ απελευθέρωσε τη νήσο από τους Πέρσες. Προόδευσε τα γράμματα και τις τέχνες, οχύρωσε την πόλη, έφτιαξε λιμάνια και ανέπτυξε τις σχέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πολλοί ΑΘηναίοι ρήτορες, ποιητές, μουσικοί, γιατροί ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο. Η πόλη Σαλαμίνα έγινε το μεγαλύτερο πολιτικό κέντρο. Μεγάλη ακμή γνώρισε η νήσος στα χρόνια των Πτολεμαίων.




Σπουδαίοι ποιητές, ιστορικοί, γιατροί και φιλόσοφοι κατάγονται από τη νήσο της Κύπρου όπως οι Κλέωνας, Ερμίας, Ηγήσανδρος, Αλέξαντρος, Διαγώρας, Απολλόδωρος.
Το 56 π.Χ την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, ενώ τον Χριστιανισμό κήρυξε στο νησί ο απόστολος Παύλος και ο Βαρνάβας.
Έπειτα άρχισαν τις επιδρομές οι Άραβες, οι Φράγκοι, οι Βενετοί και πολύ αργότερα οι Τούρκοι, οι οποίοι το 1878 παραχώρησαν το νησί στους Άγγλους με δικαίωμα να εισπράξουν φόρο. Το 1914 οι Άγγλοι την προσάρτησαν και το 1925 την κάνουν αποικία τους. Το 1931 ο ελληνικός πληθυσμός ξεθηκώθηκε ζητώντας την ένωση της νήσου αλλά το κίνημα πνίγηκε στο αίμα. Από το 1946 άρχισε νέα απελευθερωτιή κίνηση, πού από το 1955 πήρε πολεμική μορφή. Πολλοί φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν ή απαγχονίστηκαν μαρτυρικά.
Τον Φεβρουάριο του 1959, με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου η Κύπρος αναγνωρίζεται ανεξάρτητη δημοκρατία.






Όλα αυτά μέχρι της 20 Ιουλίου του 1974 όπου 40 χιλιάδες Τούρκοι εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.
Η ελληνική ψυχή των γενναίων Κυπρίων έμεινε αμόλυντη και αδάμαστη μέσα από τους αιώνες, ανάμεσα σε τόσους εισβολείς.
Έτσι την τραγούδησε ο Παλαμάς στους στίχους του.


Στην Κύπρο την αέρινη, στη Μακαρία γή, στ' ωραίο πολύπαθο κορμίη αγνή δεν έσβυσε και ζει και ζει και ζει..


1 σχόλιο:

  1. Cyprus is another nature beauty :) the birth of Venus / Aphrodite has inspired so many poets, artists think the Greek mythology is one the best legends in the world :) a beautiful land with beautiful myths & stories to tell :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή