Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Η σοφία της ματαιότητας


Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του.

Να μεταφέρουν το φέρετρό του στους ώμους και να το περάσουν από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.

Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει ( ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους ) να τους σκορπίσουν στη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.

Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, στη θέα όλων.

Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξαντρο ποιοί ήταν οι λόγοι.

 Ο Μέγας Αλέξανδρος του εξήγησε:

 Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν.

 Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν.

Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος.
4 σχόλια:

 1. Σοφά λόγια από τον Μεγαλέξανδρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φοβερό! Όταν τα κατανοήσουμε καλά, τότε ίσως αλλάξει η ζωή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. wise words indeed...sometimes we dont realise that the mass of wealth people are killing or dying for are futile as when one dies away, the same wealth will remain here and will be to others to enjoy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάρα πολύ ωραίο. Ακόμη και στις τελευταίες του στιγμές ο Μ. Αλέξανδρος φανερώνει το μεγαλείο του. Δίκαια χαρακτηρίζεται ο Μέγιστος όλων των Ελλήνων. Τη δική του αντίληψη θα έπρεπε να προσπαθούμε να υιοθετήσουμε όλοι. Οι εποχές είναι διαφορετικές αλλά η αντίληψη που είχε για τα πράγματα ο Μ. Αλέξανδρος είναι διαχρονική.

  Υ.Γ. Δεν αφήνω τακτικά σχόλια αλλά πάντα σε διαβάζω.. Καταλαβαίνω από πίεση χρόνου, είναι στιγμές που εύχομαι η ημέρα να είχε παραπάνω ώρες από τις 24:) Να έχεις καλή δύναμη σε ότι κάνεις και θα τα λέμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή