Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Η ελεύθερη βούληση κατά τον μέγιστο ΕπίκουροΤο θέμα της ύπαρξης ή μη ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου, είναι αρκετά παλαιό και ανέκυψε επιστημονικά στην αρχαία Ελλάδα, όταν ο Δημόκριτος διατύπωσε και ανέπτυξε τις φυσικές του θεωρίες , από τις απλούστερες φυσικές του έννοιες μέχρι την ατομική θεωρία, με το δάσκαλο του Λεύκιππο.


Επίσης η ειμαρμένη ή μοίρα αν και απασχόλησε τους ανθρώπους παλαιότερα, πήρε επιστημονική έκφραση με τις θεωρίες του φυσικού επιστήμονα.

Ο Επίκουρος όμως, πρωτοδιατύπωσε μία φιλοσοφική ιδέα και θεωρία με τη χρήση της απόκλισης, από την ευθεία πτωτική γραμμή του Δημόκριτου, αποδεικνύοντας τη μεγαλοφυΐα του.

"Το κάθε σώμα και άτομο υποστήριξε , μπορεί κατά την κάθοδο του, να αποκλίνει, έστω ελάχιστα και αυτή η παρέκκλιση, από τη κάθετο γραμμή, δημιουργεί αυτονομία και ελευθερία, η οποία επεκτεινόμενη στις ανθρώπινες πράξεις, δημιουργεί τη βούληση του."


 Στην αρχαιότητα αν και η θεωρία του αυτή πολεμήθηκε σκληρότατα, ιδιαίτερα από τον Κικέρωνα, η σύγχρονη φυσική ήρθε να επιβεβαιώσει τον μέγιστο Έλληνα φιλόσοφο  2.500 χρόνια μετά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου