Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Μικρά Ασία, υπαίθριο ιστορικό μουσείο.Το πέρασμα λαών και η άνθιση λαμπρών επιστημών, έκαναν τη μικρασιατική γη παράδεισο, κάθε αρχαιολόγου και χαρά αναμειγμένη με λύπη στην ψυχή κάθε Ευρωπαίου, που νιώθει μέσα του κάποια συγγένεια με τις καταβολές του.
Κάθε βήμα του ταξιδιώτη πέφτει πάνω σε αρχαιότητες, που με τόσο καχυποψία αντιμετωπίζει το τουρκικό στοιχείο τα τόσο ξένα με τον ισλαμισμό, μάρμαρα.
Οι περιηγητές που έγραψαν για την ιερή αυτή γη ιστορούν πως τα τουρκόπουλα τούς πουλούσαν για μερικά γρόσια, ιωνικά αγγεία και ελληνιστικά νομίσματα, μύτες, αυτιά ή και ολόκληρα κεφάλια από μεγάλα αγάλματα.Από όλους τους λαούς που ζήλεψαν τις χάρες ενός ουρανού πάντα γελαστού και μιας γης πάντα απλόχερης, εκείνοι που απόθεσαν δυνατότερη τη σφραγίδα της παρουσίας τους στη Μικρά Ασία ήταν οι Έλληνες.
Αιολείς και Ίωνες στην αρχή, Γραικορρωμαίοι και Βυζαντινοί αργότερα, περιφρονημένοι ραγιάδες στο τέλος.
Ουδέποτε από τους χρόνους της προϊστορικής ομίχλης ως το 1922, δεν έπαψαν να συνθέτουν το κυρίαρχο κοινωνικό και πολιτισμικό στοιχείο της περιοχής.


Γράφει ένας Γάλλος επισκέπτης στις αρχές του 20ου αιώνα:
_ Οι Έλληνες, πολύ περισσότερο από τον Εβραίο, το Σύρο και τον Αρμένη, είναι οι πανταχού παρών στην Ανατολή.

Δε βλέπει κανείς παρά μόνο αυτόν. Εξαφανίζει ακόμη και το μουσουλμάνο που ωστόσο, το στοιχείο του είναι πολυαριθμότερο.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο Έλληνας προσελκύει θέλοντας και μη, όλη την προσοχή με την αδιάκοπη παρουσία της δράσης του.

Από τις όχθες της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τους τελευταίους καταρράχτες του Νείλου από την Οδησσό μέχρι το Χαρτούμ, διαμέσου της Ανατολίας, της Συρίας και της Παλαιστίνης, παντού βρίσκεις τον Έλληνα, στημένο σε μία γωνιά, λες και θυμίζει έτσι πως είναι ο αφέντης, πως από καμία εξουσία του δεν παραιτήθηκε, πως ακόμη ζει και βασιλεύει.


1 σχόλιο:

  1. Έτσι είναι πράγματι. Στη Μ. Ασία υπάρχει πάρα πολύ υλικό για τον πολιτισμό και την ιστορία μας, αφού η παρουσία μας σε αυτά τα εδάφη στο πέρασμα των αιώνων ήταν τόσο καθοριστική πολιτισμικά, που έχει αποτυπωθεί με ανεξίτηλα χρώματα στην περιοχή. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει όσο και αν το επιδιώξουν κάποιοι.

    acheloidahellenic να έχεις μία πολύ καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή