Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Τρία χρόνια χωρίς τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο ΧριστόδουλοΓεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη από πρόσφυγες γονείς της Ανδριανούπολης.
Ιδιαίτερα χαρισματικός από τα νεανικά του χρόνια, υπήρξε διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.
Σε ηλικία μόλις 35 ετών το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ΄όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων.
Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.

Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στη νεολαία, την οποία προσπάθησε να προσεγγίσει με πολλή αγάπη και μέσα από το πηγαίο χιούμορ του.
Διακατέχονταν από υψηλά ιδανικά, όπως η αγάπη για την Ελλάδα, τις πολιτισμικές αξίες, την ιστορία του έθνους. Στους πύρινους λόγους του, έδειχνε την αθλιότητα του κόσμου, εξεγείρονταν εναντίον όλων των μορφών χειραγώγησης, έθετε εναμφιβόλω τα συστήματα των διάφορων εξουσιών, τονίζοντας τα ψεύδη τους.
 Ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε πρότυπο, ο λόγος του αφύπνισε τις συνειδήσεις και άγγιξε τις καρδιές εκατομμύρια Ελλήνων.
Κοιμήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2008, σκορπώντας μεγάλη συγκίνηση και θλίψη.

Το τελευταίο μήνυμα - παρακαταθήκη, προς το αγαπητό Χριστιανοθρόδοξο ποίμνιο του.


Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει.

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος


 Δε θα λησμονηθεί ποτέ..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου