Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Τα χρώματα κρύβουν ιστορίαΤα χρώματα έχουν μεγάλη επίδραση στην ανθρώπινη ζωή. Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν, ότι οι χρωματισμοί, μπορούν να αποτελέσουν αιτία εξόντωσης μικροοργανισμών ή ενίσχυσης αυτών!

Έχουν επίδραση στη δυνατότητα προσαρμογής στο περιβάλλον και κατ' επέκταση στην ψυχική υγεία και εσωτερική ισορροπία των ανθρώπων.
Επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του οργανισμού καθώς μπορεί να διαταράσσουν ή να δυσχεραίνουν το όργανο της καρδιάς ή του εγκεφάλου.

Μεγάλη σημασία δινόταν στους χρωματισμούς και τη σημασιολογική τους αξία, από τους αρχαίους χρόνους.
Ο χιτώνας της Θεάς Αθηνάς ήταν χρυσός η κίτρινος, του Απόλλωνα μπλε ενώ της Θεάς Δήμητρας κόκκινος. Η κόκκινη παπαρούνα ήταν λουλούδι αφιερωμένο επίσης στη Θεά.
Ο Οδυσσέας ήταν ταυτισμένος με το μπλε ενώ οι σκληραγωγημένοι Σπαρτιάτες, προτιμούσαν τις κόκκινες στολές, ώστε να μην ξεχωρίζει το αίμα, από τους τραυματισμούς στις συνεχείς μάχες. Το κόκκινο ήταν επίσης, χρώμα προτίμησης και για τους αρχαίους ραψωδούς.

Τα χρώματα απαντώνται σε όλες τις θρησκείες.
Οι Βραχμάνοι, οι Βουδιστές θεωρούν το κίτρινο χρώμα ιερό, οι Μουσουλμάνοι το πράσινο ενώ οι Ιουδαίοι το μπλε.


1 σχόλιο:

  1. ...ενδιαφέρων άρθρο!!!
    Εμείς στον αθλητισμό παίζουμε με τα χρώματα όσον αφορά κυρίως τους τερματοφύλακες. Επιδιώκουμε να φοράνε ζωηρά χρώματα για να αποσπάνε την προσοχή και να "μαγνητίζουν" έτσι τα σουτ των αντιπάλων. Βέβαια, είναι καθαρά εμπειρική -από όσο τουλάχιστον ξέρω- αυτή η πρακτική μας. Έχει όμως αποτέλεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή