Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γέρος του Μοριά
Ένα όνομα τόσο ιερό και βαρύ σαν ιστορία. Ο κυριότερος συντελεστής της αναστάσεως του γένους.
 Η οικογένεια των Κολοκοτροναίων από το 1553 που εμφανίζεται, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους, για την ελευθερία της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στο Ραμαβούνι της Μεσσηνίας και από ηλικία 15 χρονών γίνεται είτε αρματωλός είτε κλέφτης σε συνεχή πόλεμο και επαγρύπνηση για την ελευθερία του Γένους.
 Μετρίου αναστήματος, με ώμους φαρδείς, μάτια σπινθηροβόλα, μαλλιά πυκνά και μακρυά, φωνή βροντώδη, συχνά φορούσε την περικεφαλαία, που είχε ως αξιωματικός.

 Σχεδόν αγράμματος, μόλις κατόρθωνε να διαβάζει συλλαβιστά. Παρόλα αυτά ο Κολοκοτρώνης, γνώριζε καλά την ιστορία του γένους. Άνθρωπος αυτοδίδαχτος, είχε ευρύτητα πνεύματος, κριτική δύναμη, πειστικότητα μεγάλη και το φυσικό χάρισμα της ευγλωττίας που στάθηκε σε όλη του τη ζωή πολύτιμο εφόδιο, πλάϊ στα άλλα του προτερήματα.


Είναι γεγονός ότι ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε για να είναι αρχηγός.
Το 1834 η αντιβασιλεία καταδίκασε τον κορυφαίο Έλληνα αγωνιστή σε θάνατο επειδή ήταν δήθεν αντιβασιλικός.
Τον Μαϊο όμως του 1835 του χαρίζεται η ζωή αποφυλακίζεται, γίνεται σύμβουλος της Επικρατείας και του αναγνωρίζεται ο βαθμός του στρατηγού.


Πέρασε στο Πάνθεον των Αθανάτων σαν σήμερα, πριν από 168 χρόνια στις 4 Φεβρουαρίου του 1843 από κεραυνοβόλο αποπληξία.
Όλοι οι Έλληνες εχθροί και φίλοι, έκλαψαν τον Ελευθερωτή της πατρίδας, τον Γέρο του Μοριά, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

" Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, κοι οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση. "

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Πνύκα (1838)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου