Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

25 Μαρτίου 1821. Ημέρα, ύμνος στον ηρωϊσμό και την ελευθερία
Τον Μάρτιο του 1821, στη Μονή της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων, πρόκριτοι και λαός παρακολουθούν τη θεία λειτουργία, μετά την οποία, ο δεσπότης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί το λάβαρο της επαναστάσεως.

Ψάλλοντας το Θούριο του Ρήγα, ρίχνουν πυροβολισμούς και ξεχύνονται στην επαρχία, με το σύνθημα: "Τούρκος να μη μείνει στο Μοριά, μήτε στον κόσμο όλο".
Οι Έλληνες ασταμάτητοι και αποφασισμένοι για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, με αρχηγό τον Κολοκοτρώνη και τους Μαυρομιχαλαίους προελαύνουν, μπαίνοντας θριαμβευτικά στην Καλαμάτα.
Την ίδια ημέρα, την 25η Μαρτίου, οι Παλαιών Πατρών Γερμανός, Λόντος, Ζαΐμης κ.α μπαίνουν στην Πάτρα και στήνουν στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου, τη σημαία της επαναστάσεως.
Η ημέρα συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού και της χαρμόσυνης είδησης της ελεύσεως Του Θείου Βρέφους.
Αμέσως οι οπλαρχηγοί, συντάσσουν πατριωτική εγκύκλιο, την οποία επέδωσαν στους πρόξενους των Πατρών, με την προϋπόθεση να σταλεί στις κυβερνήσεις τους.
Η εγκύκλιος προκαλεί συγκίνηση, δέος και απέραντο θαυμασμό, 190 χρόνια μετά.
Η πολύ σπουδαία ελληνική δήλωση αξίζει να αναφερθεί και να διαβαστεί από κάθε σύγχρονο Έλληνα.
Η θυσία τους εφάμιλλη με τη θυσία στο βωμό του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας των αρχαίων προγόνων τους, τούς κατατάσσει άξιους συνεχιστές ενός ένδοξου έθνους από τα χρόνια της αρχαιότητας, παραμένοντας για πάντα στο πάνθεον των αθανάτων.

"Ημείς το Ελληνικόν έθνος των χριστιανών, βλέποντες ότι μας καταφρονεί το Οθωμανικόν γένος και σκοπεύει όλεθρον εναντίον μας, απεφασίσαμεν σταθερώς η ν' αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν και τούτου ένεκα βαστούμεν τα όπλα εις χείρας ζητούντες τα δικαιωματά μας.
Όντες λοιπόν, βέβαιοι, ότι όλα τα χριστιανικά βασίλεια γνωρίζουν τα δίκαια μας και όχι μόνον δεν θέλουν μας εναντιωθεί, αλλά και θέλουν μας συνδράμη και ότι έχουν εις μνήμην, ότι οι ένδοξοι πρόγονοί μας εφάνησαν ποτε ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα, δια τούτο ειδοποιούμεν την εκλαμπρότητα σας και σας παρακαλούμεν να προσπαθήσετε να είμεθα υπό την εύνοιαν και προστασίαν σας."


25η Μαρτίου 1821.


Είθε να φανούμε άξιοι της θυσίας και της αντρειοσύνης τους.

1 σχόλιο:

  1. Αν και δεν πιστεύω ότι έγιναν έτσι ακριβώς τα πράγματα εντούτοις στους ήρωες αυτούς χρωστούμε την ελευθερία μας και πρέπει να μας εμπνέουν, ειδικά τώρα, στα δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή