Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα
Η ιστορία της Βυζαντινής αρχοντοπούλας Κασσιανής κάπου στα τέλη του 9ου αιώνα, είναι συνυφασμένη με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο
Ήταν τότε που η μητριά του αυτοκράτορα Ευφροσύνη κάλεσε στο παλάτι, τις πιο όμορφες αρχοντοπούλες της αυτοκρατορίας με σκοπό να επιλέξει ο πρόγονός της, την καλλίστη σύζυγο.
Η Κασσιανή δεν ήταν μόνο πεντάμορφη, μα πάρα πολύ μορφωμένη. Θαμπωμένος ο αυτοκράτορας πήγε κοντά της για να της προσφέρει το χρυσό μήλο και θέλοντας να δοκιμάσει το πνεύμα της είπε «ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα», δηλ. από τη γυναίκα προέρχονται όλα τα κακά.
Η πανέξυπνη όμως κόρη απάντησε με θάρρος, «και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα» δηλ. ναι, μα από τη γυναίκα προέρχονται όλα τα καλά, εννοώντας την Παναγία.
Ο εγωκεντρικός όμως αυτοκράτορας δεν ενθουσιάστηκε όπως θα έπρεπε με αυτή την τόσο σοφή απάντηση.

Θεώρησε μάλιστα προσβολή, που μία γυναίκα τον αποστόμωσε με αυτόν τον τρόπο δίνοντας τελικά το μήλο στη Θεοδώρα.
Η Κασσιανή τότε έκτισε μοναστήρι και έζησε μέσα σε αυτό, καλλιεργώντας τα γράμματα και συνθέτοντας εκκλησιαστικούς ύμνους, με τους οποίους έμεινε αθάνατη ανά τους αιώνες.
Το πιο ξακ
ουστό από όλα είναι το περίφημο τροπάριο της Μεγάλης Τρίτης, "Κύριε, ή εν πολλαίς αμαρτίαις" που είναι γεμάτο κατάνυξη, περιγράφοντας τη μετάνοια μιας γυναικός που είχε κυλιστεί στην αμαρτία, η οποία έπλυνε τα πόδια του Ιησού με τα δάκρυα της και τα σκούπισε με τα μαλλιά της.
Το τροπάριο αυτό, πιστεύεται ότι σκιαγραφεί την ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής, ενώ από άγνοια και μόνο, πολλοί θεώρησαν ότι η αμαρτωλή γυναίκα είναι η ίδια η Κασσιανή.

Η Κασσιανή, γνωστή και ως Κασσία η Εικασία έγραψε πολλά ποιήματα, γνωμικά, επιγράμματα και ιάμβους.
Η μνήμη της τιμάται ως Αγία, στις 7 Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου