Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το ποδήλατο μου
Το ποδήλατό μου ήταν πάντοτε δικό μου και με πήγαινε πολύ μακρυά, μέσα στη Σαχάρα, σαν την πιο βαθιά λαχτάρα μ' οδηγούσε πέρα απ' τη χαρά..
Οι παραπάνω στίχοι του Άρη Δαβαράκη εκφράζουν τα βαθιά συναισθήματα που γεννά, το φθηνό και χαριτωμένο αυτό μεταφορικό μέσο, στην ανθρώπινη φύση.


 Τα οφέλη, τεράστια.
 Εξίσου σωματικά όσο και ψυχικά.
 Η αλλαγή παραστάσεων, η επαφή με τη φύση, ηρεμεί και χαλαρώνει, προσφέροντας ψυχική υγεία, αισιόδοξη και χαρούμενη διάθεση, αλλά και ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
 Συνάμα η ποδηλασία, αυξάνει το βασικό μεταβολισμό, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες καύσεις, κάψιμο λίπους και διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.
 Θεωρείται άθλημα αντοχής που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, θωρακίζοντας το κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα.
 Γυμνάζει τα κάτω άκρα και βοηθάει στη μείωση της κυτταρίτιδας, κάνοντας γερούς μηρούς και γλουτούς, ενώ οι επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και στα γόνατα είναι ελάχιστες.
 Αν ασκούμαστε συστηματικά, βελτιώνουμε τη καρδιακή λειτουργία ενώ έχουμε σαφώς καλύτερη ροή αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες αρτηριοσκλήρωσης και τη δημιουργία θρομβώσεων.
 Οι ελληνικές πόλεις δυστυχώς είναι ιδιαίτερα εχθρικές προς τον ποδηλάτη, καθώς δε διαθέτουν ανάλογες υποδομές όπως ποδηλατόδρομους, ράμπες κ.α.
Στην περίπτωση που υπάρχουν, χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και ελλείψεις.
 Για παράδειγμα, υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, που μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς διακόπτονται ξαφνικά ή οδηγούν σε αδιέξοδα, προβληματίζοντας και καταρρακώνοντας, τις προσπάθειες για ενίσχυση και αύξηση του αθλήματος.
 Το ποδήλατο και οι φίλοι του, αξίζουν τον σεβασμό και την κατανόηση των αναγκών τους. 
 Να αξιοποιηθούν κατάλληλοι χώροι, που μπορούν να βοηθήσουν προς την εξέλιξη του ποδηλάτου, σωστός προγραμματισμός από τους υπεύθυνους φορείς και κυρίως αγάπη για την ποδηλασία που πρέπει να περάσει στα νέα παιδιά σαν πρότυπο ζωής.


4 σχόλια:

 1. In Belgium same outsite city no problem, but it is easy in Holland.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Yes, my dearest friend. I have visited Holland (amazing Amsterdam )and is a paradise place for bicycles!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. (Σςςςς, μην το πεις πουθενά: δεν ξέρω ποδήλατο! Ντροπή μου αλλά μεταξύ μας ε;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. χαχαχα.... Δοκίμασε... Ποτέ δεν είναι αργά. Εύκολο είναι. Λίγη ισορροπία και εξάσκηση χρειάζεται, μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή