Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Δίστομο. Προσκύνημα στην ιστορία.Ιστορική κωμόπολη, 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λιβαδειάς, συνδεδεμένη με θρύλους και ηρωισμό.
Στο Δίστομο σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλεως Άμβρωσου, χτισμένη από τον ομώνυμο ήρωα.
Καταστράφηκε από τον Περσικό στρατό, κυριεύτηκε αργότερα από Ρωμαίους, Γότθους, Ούννους, Σλάβους, Φράγκους, Ενετούς, Καταλανούς, Τούρκους, ενώ σύγχρονα σημαδεύτηκε για πάντα, από τη γερμανική κατοχή.
Κατά την επανάσταση του 1821 στο Δίστομο, έγιναν σημαντικότατα γεγονότα.
Τον Μάη του 1825, ο οπλαρχηγός της Στερεάς Γκούρας, έδωσε σκληρή μάχη εναντίον των Αλβανών, τρέποντας τους σε φυγή.
Η πιο σπουδαία όμως μάχη, έγινε τον Ιανουάριο του 1827, όταν τετρακόσιοι Σουλιώτες βρίσκονταν σε αυτό με τον Νότη Μπότσαρη.
Δύο χιλιάδες Τούρκοι, απεσταλμένοι του Κιουταχή έκαναν αλλεπάλληλες εφόδους εναντίον του Διστόμου και τέλος κατόρθωσαν να μπουν μέσα.
Οι ηρωικοί Σουλιώτες κλείνονται τότε σε ένα οχυρό του Προφήτη Ηλία, ο κίνδυνος όμως, να πιαστούν ζωντανοί κι ο ηρωισμός, τούς αναγκάζει να επιχειρήσουν έφοδο, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των Τούρκων.
Η φοβερή εκείνη σύρραξη είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Μπότσαρης.
Οι Σουλιώτες τότε, ενώνονται με τους άνδρες του Καραΐσκάκη, κάνουν εξόρμηση εναντίον των Οθωμανών, αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν τη Στερεά Ελλάδα.
Η μοίρα όμως κράτησε για το Δίστομο, σκληρή τύχη.
Τον Ιούνιο του 1944 γερμανικά στρατεύματα, εφαρμόζοντας αντίποινα για το θάνατο έξι Γερμανών στρατιωτών, δολοφονούν με τεράστια μανία, αθώους κατοίκους, χωρίς διάκριση.
Βρέφη εκτελέστηκαν, γυναίκες βιάστηκαν, ενώ από το μένος τους δε γλίτωσε ο ιερέας του χωριού, ο οποίος και αποκεφαλίστηκε. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λιβαδειά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού.
Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν οποιονδήποτε άμαχο, έβρισκαν στο διάβα τους.
Ο Ελβετός απεσταλμένος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, George Wehrly, μίλησε για εξακόσιους νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.
Όλος ο πολιτισμένος κόσμος στιγμάτισε το γερμανικό αυτό έγκλημα, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Ευχή όλων, να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοιες κτηνωδίες, που ντροπιάζουν το ανθρώπινο γένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου