Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Η Πομπηΐα του Αιγαίου

Ο Πλάτωνας στον Τίμαιο και Κριτία, αναφέρεται σε μία νήσο μεγαλύτερη από την Ασία και τη Λιβύη μαζί, την Ατλαντίδα.
Σε αυτή, δηλώνει ότι δημιουργήθηκε μία μεγάλη και θαυμαστή δύναμη που κυριάρχησε σε πολλά άλλα νησιά και ηπειρωτικά μέρη, προτού καταστραφεί από κατακλυσμό που έστειλε ο Θεός Δίας, λόγω της πλεονεξίας και της διαφθοράς των κατοίκων της.Πολυάριθμες ετερόκλητες υποθέσεις και αντιπαραθέσεις, έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τη θέση της καταποντισμένης μυθικής πλέον νήσου.
Μερικοί ερευνητές τοποθετούν την Ατλαντίδα κάπου στις Αζόρες, άλλοι θεωρούν ότι η νήσος, αναφέρεται στην Αμερική ή τη Σκανδιναβική χερσόνησο, άλλοι την ταύτισαν με τον παγωμένο Βόρειο Πόλο.


Μία πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά είναι ότι ο Πλάτωνας εμπνεύστηκε τα λεγόμενα του από γεγονότα που συνέβησαν μέσα στους κόλπους της ελληνικής γης, οδηγώντας στη διατύπωση μιας πιο ρεαλιστικής υπόθεσης, ταυτίζοντας την Ατλαντίδα με τη Θήρα! 


Γεγονός είναι ότι στην ηφαιστειογενή αυτή περιοχή, έλαβε χώρα μία βιβλική έκρηξη που κάλυψε τα πάντα με λάβα, ενώ ένα παλιρροϊκό κύμα συνέχισε τη βίαια καταστροφή φθάνοντας στις ακτές της Κρήτης και της Μικράς Ασίας.
Οι πρώτες αρχαιολογικές έρευνες, που ανάγονται στα τέλη της δεκαετίας του 1960, χαρακτήρισαν το νησί ως την Πομπηΐα του Αιγαίου.Ατλαντίδα ή όχι, το ηλιοβασίλεμα στα σκουρόχρωμα νερά της αρχαίας Θήρας μαγεύουν εκατομμύρια επισκέπτες, κατατάσσοντας το νησί σε έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου