Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Βρυξέλλες, διοικητικό κέντρο της Ευρώπης
Οι Βρυξέλλες είναι πρωτεύουσα του Βελγίου, μιας μικρής σε έκταση αλλά ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης χώρας, στα Β.Δ της Γηραιάς Ηπείρου μεταξύ Ολλανδίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Βόρειας θάλασσας.

Το κράτος του Βελγίου μαζί με τη Ολλανδία αποτελούν τις ονομαστές Κάτω Χώρες.
Φυλετικά οι Βέλγοι χωρίζονται σε Φλαμανδούς, που συγγενεύουν με τους Ολλανδούς και κατοικούν στα βόρεια της χώρας και σε Βαλλώνους στο νότιο τμήμα του Βελγίου.
Οι Φλαμανδοί έχουν επίσημη γλώσσα τη φλαμανδική και οι Βαλλώνοι τη Γαλλική, ενώ στην περιοχή των Βρυξελλών ομιλούνται αμφότερες.

Η ονομασία της πόλης, πιστεύεται ότι προέρχεται από την ολλανδική λέξη Broeksel, που σημαίνει σπίτι στον βάλτο.
Και αυτό είναι αλήθεια καθώς κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους την εποχή της ιδρύσεως των Βρυξελλών, ήταν ένας μικρός συνοικισμός σε ένα από τα ελώδη νησιά του ποταμού Σεν.
Τον 11ο και 12ο αιώνα η πόλη παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη, εξαιτίας του περάσματος μεταξύ Κολωνίας - Βρύγης.
Το 1830 το Βέλγιο διασπάται από την Ολλανδία και οι νέες Βρυξέλλες αρχίζουν να αποκτούν τη σημερινή λαμπρότητά τους.

Ένα μεγάλο βιομηχανικό, εμπορικό και συνάμα διοικητικό κέντρο, καθώς σε αυτό έχουν τη βάση τους πολλά κεντρικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική έδρα του ΝΑΤΟ.

Πολλά μεσαιωνικά κτήρια κοσμούν την πόλη, με τον χαρακτηριστικό ναό της Αγ. Γουδούλη, Γοτθικού ρυθμού, το περιώνυμο Δημαρχείο, τα Βασιλικά Ανάκτορα, η Νοτρ Νταμ ντε Σαπέλ, η Αγ. Αικατερίνη καθώς και σύγχρονα κτήρια όπως η Όπερα, το Μουσείο, η Ακαδημία, το Χρηματιστήριο, το Πανεπιστήμιο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου