Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Επίδαυρος


Μία από τις σημαντικότερες και αρχαιότερες ελληνικές πόλεις, στα Β.Α της Αργολικής χερσονήσου προς το Σαρωνικό κόλπο, κάτω από το όρος Τίτθιο.
Ο πρώτος οικισμός της χάνεται στα βάθη της προϊστορικής εποχής ενώ το όνομα της το οφείλει στον τρίτο κατά σειρά άρχοντα της, Επίδαυρο.
Η Επίδαυρος έλαβε μέρος στον Τρωϊκό Πόλεμο, με την κατοχή πολλών πλοίων και αρχηγούς τους ήρωες, γιους του Ημίθεου Ασκληπιού, Ποδαλείριο και Μαχάονα.
Στη διάρκεια των ιστορικών χρόνων σημείωσε περιόδους ακμής και ίδρυσε πολλές αποικίες.
 Εκείνο όμως που έκανε την Επίδαυρο, περιώνυμη είναι το μεγαλοπρεπέστερο και τελειότερο θεραπευτήριο της αρχαιότητας, αφιερωμένο στο Θεό της ιατρικής επιστήμης, Ασκληπιό, το Ασκληπιείο.
Στον ιερό αυτό χώρο, καταφθάνουν ικέτες της θεϊκής βοήθειας, απελπισμένοι, άρρωστοι, απόκληροι της τύχης, γυναίκες που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, από κάθε άκρη της Μεσογειακής λεκάνης.
Το Ασκληπιείο, βρισκόταν μέσα σε μία μαγευτική τοποθεσία, σε απόσταση 10 περίπου χλμ. από την Επίδαυρο.


 Κατείχε μεγάλη έκταση, που πλαισιωνόταν από ένα συγκρότημα κτιρίων, ναών, ξενώνων, με γυμναστήριο, στάδιο και ένα επιβλητικό θέατρο με μοναδική ακουστική σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας την απαραίτητη ψυχαγωγία στους ασθενείς.
Το πέρασμα του χρόνου, οι απανωτές επιθέσεις βάρβαρων επιδρομέων, καταστροφικοί σεισμοί, δεν άφησαν παρά μόνο κάποια λείψανα των λαμπρών κτισμάτων εκτός του θεάτρου, το οποίο με τη μέριμνα και την επιμέλεια αρχαιολόγων, όπως του αείμνηστου Καββαδία, βρήκε ξανά σχεδόν την αρχική του μορφή και τελειότητα.
Το Θέατρο χτίστηκε από τον Αργείο αρχιτέκτονα, Πολύκλειτο το 340 πΧ, μέσα σε μία χαράδρα.


Τα καθίσματα των θεατών είναι τοποθετημένα κυκλικά πάνω στον βράχο. 
Το Θέατρο χωρίζεται σε ένα διάζωμα, με δύο μέρη. Το επάνω αποτελείται από 21 σειρές καθισμάτων, απευθυνόμενο στο λαό, ενώ το κάτω περιλάμβανε 34 σειρές για τους άρχοντες, αρχιερείς και επίσημους καλεσμένους.
Ο Παυσανίας γράφει ότι η χωρητικότητα του, μπορούσε να περιλάβει 13χιλ. θεατές. 
Η ορχήστρα με τη θυμέλη σώζονται σε καλή κατάσταση, όχι όμως και η σκηνή, που έχει καταστραφεί.
Στη σύγχρονη Ελλάδα, η Επίδαυρος φιλοξένησε και έγινε ονομαστή από τις δύο Εθνικές Συνελεύσεις, που συνήλθαν τον Δεκέμβριο του 1821, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους και η άλλη τον Μάρτιο του 1826.
Τα τελευταία χρόνια επίσης, αξιοποιώντας τον χώρο του Θεάτρου, διοργανώνονται Φεστιβάλ μουσικής, ενώ παίζονται δράματα όλων των Ελλήνων τραγικών, Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη από κορυφαίους της ελληνικής σκηνής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου