Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

Τα ελληνικά τραγούδια που μάγεψαν τον πλανήτη
Πολυάριθμα ελληνικά τραγούδια μάγεψαν το παγκόσμιο μουσικό κοινό.
Στις κορυφαίες όμως δημιουργίες συγκαταλέγονται:
Τα παιδιά του Πειραιά.

Τα βραβευμένα με Όσκαρ Παιδιά του Πειραιά, σε μουσική σύνθεση του εξαιρετικού Μάνου Χατζηδάκη, αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του παγκόσμιου κινηματογράφου, με αναρίθμητες διασκευές και δεκάδες διακρίσεις.
 Το τραγούδι συνοδεύει την κινηματογραφική επιτυχία του Ζυλ Ντασσέν, Ποτέ την Κυριακή  και κατορθώνει σε συνδυασμό με την  ακτινοβολία και το σπινθηροβόλο βλέμμα  της κεντρικής ηρωίδας Ίλια, ρόλος που ενσαρκώνει η μοναδική  Μελίνα Μερκούρη, να περάσει στην παγκόσμια  συνείδηση και μνήμη του μουσικού στερεώματος ως ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή ελληνικά τραγούδια.


Ζορμπάς

 Ο ήρωας του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς, ζωντανεύει μέσα από την αμερικανική ταινία της δεκαετίας του ΄60, Greek the Zorba και ξεσηκώνει στους ρυθμούς του συρτάκι, που ντύνει ηχητικά την ταινία, σε μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη.
 Ο Ζορμπάς, ταξιδεύει την ελληνική μουσική, στα πέρατα του κόσμου, αποσπά δεκάδες διακρίσεις και καταφέρνει πάντα από τις πρώτες του νότες, να παρασέρνει το κοινό σε έναν ξέφρενο, σχεδόν μεθυστικό χορό.

Μισιρλού

Η Μισιρλού, η Αιγυπτία του ρεμπέτη Μιχάλη Πατρινού, έλαχε να αποτελεί το πιο δημοφιλές και πολυδιασκευασμένο  σε αναρίθμητα είδη μουσικής ελληνικό τραγούδι της υφηλίου!
 Το τραγούδι σε σύνθεση της ρεμπέτικης ορχήστρας  του Μιχάλη Πατρινού  πρωτοπαίχτηκε, στην Αθήνα το 1927 ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 η Μισιρλού, μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη όπου ηχογραφείται για  δεύτερη φορά.
 Μία δεκαετία αργότερα, κυκλοφορεί επίσης στην Αμερική μία ορχηστρική τζαζ εκτέλεση του κομματιού, αυτή τη φορά από τον ομογενή  μουσικό  Νίκο Ρουμπάνη.
 Αργότερα γράφονται αγγλικοί στίχοι για το τραγούδι, ενώ ο  Ρουμπάνης, χρίζοντας τον εαυτό του , δημιουργό της Μισιρλού, αλλάζει  τη μελωδία μετατρέποντας τη στο γνώριμο ρυθμό που ακούμε σήμερα.
 Μία από τις διασημότερες διασκευές του, έντυσε το 1994 την κινηματογραφική ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, Pulp Fiction.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου