Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Ου παντός πλείν είς Κόρινθον
Ου παντός πλειν εις Κόρινθον..


Και αυτό γιατί η αρχαία Κόρινθος, κάτω από το φρούριο της Ακροκορίνθου, είχε αναπτύξει έναν αξιολογότατο πολιτισμό.
Εκεί άνθισε η περίφημη Κορινθιακού ρυθμού αγγειοπλαστική, η ζωγραφική, η ποίηση, η κατασκευή των πρώτων τριήρων, η δημιουργία  εξαιρετικών πορφυρών υφασμάτων και ταπήτων.


Την πόλη διακοσμούσαν μεγαλοπρεπείς ναοί, θέατρο, Ασκληπιείο, κάθε λογής μαρμάρινα δάπεδα, ενώ στα λιμάνια της, μέσα από τις αποικίες της,  συγκέντρωνε πάντα  μεγάλο πλούτο.
Το 146 π.Χ η Κόρινθος καταστράφηκε, από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Μόμμιο, ο οποίος δείχνοντας μεγάλη αγριότητα δολοφόνησε όλους τους άνδρες, αιχμαλώτισε και πούλησε ως δούλους τα γυναικόπαιδα, λήστεψε τους θησαυρούς και  λεηλάτησε τους ναούς και τα έργα τέχνης.Η πόλις κυριολεκτικά ισοπεδώνεται, ερημώνεται  και παραμένει ακατοίκητη για έναν ολόκληρο αιώνα.
"Κόρινθο δε οικούσι κορινθίων μεν ουδείς έτι των αρχαίων" αναφέρει ο Παυσανίας.
Εδώ, το 53 μ.Χ φθάνει ο Απόστολος Παύλος,  παραμένοντας αρκετό καιρό, ίδρυσε Χριστιανική Εκκλησία και απηύθυνε τις δύο προς Κορινθίους επιστολές.
Σήμερα η Κόρινθος είναι μία πολύ όμορφη παραλιακή πόλη, λίγα χλμ. μακρυά από την Πρωτεύουσα, αποτελώντας το συγκοινωνιακό κλειδί της Πελοποννήσου .
Κτίστηκε το 1858, όταν η παλαιά πόλη καταστράφηκε από σεισμό, σε απόσταση 8 περίπου χλμ. από αυτή, καθώς οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι θεώρησαν ασφαλέστερο μέρος για κατοίκηση την παραλία.
Ένας άλλος όμως σεισμός στις 22 Απριλίου του 1928 διαλύει την πόλη, αναγκάζοντας τους Κορίνθιους να τη δομήσουν εκ θεμελίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου