Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Δεν υπάρχει ! Απίθανο ! Φανταστικό !Στην καθημερινότητά μας, χρησιμοποιούμε όρους προκειμένου να χαρακτηρίσουμε πρόσωπα, ζώα ή αντικείμενα.
Προσπαθώντας να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας για αυτά, επιλέγουμε αξιολογικούς όρους καταλήγοντας σε μία εννοιολογική αλλοίωση των επιθέτων.

Για παράδειγμα χρησιμοποιούμε τη λέξη φανταστικός, θέλοντας να περιγράψουμε κάτι ή κάποιον πολύ όμορφο, ενώ βεβαίως η λέξη προσδιορίζει τον μη πραγματικό και αυτόν που βρίσκεται μόνο στη φαντασία μας.

Επίσης, την ίδια λανθασμένη ερμηνεία δίνουμε στην έκφραση δεν υπάρχει, ενώ με τον όρο φοβερός, χαρακτηρίζουμε κάτι ή κάποιον υπέροχο ή λαμπρό, εντούτοις  ο όρος ταιριάζει σε κάτι ή κάποιον που μας προκαλεί τρόμο και φόβο.Συχνά θέλοντας να εκφράσουμε τον ενθουσιασμό που μας προκάλεσε κάποιο βλέμμα, δηλώνουμε με αυθορμητισμό ότι.... έχει έναaaa μάτι !
Βέβαια δεν αναφερόμαστε σε κάποιον Κύκλωπα αλλά σε ένα ζευγάρι πανέμορφα μάτια.

Ένα ακόμη συχνό, λανθασμένο εννοιολογικά αξιολογικό επίθετο, είναι η λέξη απίθανος. Χρησιμοποιείται με τον όρο του καταπληκτικού, του πολύ όμορφου, του αξιοθαύμαστου. Απίθανος ωστόσο είναι εκείνος που δεν είναι πιθανό να συμβεί, δηλαδή ο μη πιθανός.

Η ελληνική γλώσσα δίνει πολλά περιθώρια επιλογής λέξεων για τα νοήματα που θέλουμε να εκφράσουμε, ας χρησιμοποιήσουμε τα σωστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου