Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Σικελία..Το αγαπημένο νησί του Διός!!
Η Σικελία υπήρξε γνωστή από τα μυθολογικά ακόμη έτη.
Πάμπολλοι μύθοι και θρύλοι, εγχώριοι και ελληνικοί αναφέρουν ότι η Σικελία ήταν η αγαπημένη διαμονή των Ολύμπιων Θεών και ιδιαίτερα του Διός!
Η θεά Αθηνά έθαψε κάτω από την Αίτνα τον αρχηγό των Γιγάντων Εγκέλαδο, ενώ η θεά Δήμητρα με την κόρη της Περσεφόνη, η Άρτεμις, ο Πλούτωνας, η Αφροδίτη αγαπούσαν και διασκέδαζαν κατά την παρουσία τους στο όμορφο νησί.
Ο Ήφαιστος μάλιστα είχε εγκαταστήσει τα εργαστήριά του στην κορυφή της Αίτνας, που κάθε τόσο κάπνιζε και έβγαζε φωτιές καθώς ο θεός συνέχιζε τις εργασίες του.
Ο Όμηρος αναφέρει, ότι εδώ κατοικούσαν οι Κύκλωπες και ίσως, με την άποψη ορισμένων  μελετητών η Σικελία είναι η χώρα των Λαιστρυγόνων και των Λωτοφάγων.
Πρώτοι κάτοικοι θεωρούνται οι Σικανοί που εγκαταστάθηκαν στο νησί πριν από 4.500 χρόνια, ενώ από την αποκάλυψη  πρωτόγονων Μυκηναϊκών και Μινωικών εργαλείων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, συμπεραίνεται ότι η νήσος κατοικήθηκε από Πελασγούς και Κρήτες που επηρέασαν τους κατοίκους με τον Μυκηναϊκό και Μινωικό πολιτισμό τους.
Έλληνες άποικοι της νήσου φέρονται από τον 8ο αιώνα, οι Χαλκιδείς, Κορίνθιοι, Μεγαρείς, Μεσσήνιοι, Δωριείς και Ίωνες με σπουδαιότερες αποικίες τη Νάξο των Χαλκιδαίων ή Αθηναίων, τις Συρακούσες των Κορινθίων, τα Υβλαία Μέγαρα και η Κατάνη των Μεγαρέων, η Γέλα, η Σελινούντος, η Καμαρίνα, ο Ακράγαντας των Δωριέων, η Μεσσήνη των Μεσσηνίων, η Ιμέρα και η Θέρμες των Ιώνων.

Τον 5ο αιώνα π.Χ η Σικελία αριθμούσε τους 6 εκατομμύρια κατοίκους από τα οποία 2 εκατομμύρια, ήταν ελληνικής καταγωγής.
Η παρακμή των Ελλήνων αρχίζει με την εμφάνιση και την ανάμειξη Ρωμαίων στο βίο του νησιού το οποίο και κατέλαβαν το 212 π.Χ με την πτώση των Συρακουσών.
Έκτοτε οι Έλληνες έζησαν στη σκιά των Ρωμαίων χωρίς πολιτική ανεξαρτησία, ώσπου εκμηδενίστηκαν.
Παρόλα αυτά κανένας άλλος λαός, από εκείνους που πέρασαν από τη νήσο ( Ιλλυριοί, Φοίνικες ) , δεν άφησαν ανεξίτηλα  τη σφραγίδα τους στο διάβα, όσο οι Έλληνες.
Περίλαμπροι ναοί όπως της Σελινούντας και του Ακράγαντα, θέατρα της Κατάνας, των Συρακουσών, του Ταυρομενίου, αναρίθμητα γλυπτά και αγγεία αποτελούν μοναδικά έργα εξόχου τέχνης.
Σπουδαίες ελληνικές μορφές του πνεύματος στη Σικελία υπήρξαν ο ποιητής Στησίχορος,  οι ιστορικοί Δικαίαρχος και Διόδωρος, ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής, ο ρήτορας Γοργίας, ο ιατρός Μενεκράτης, και προπάντων οι μέγιστοι Αρχιμήδης και Πυθαγόρας..dedicato al mia cara  amica Siciliana,  Giusi..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου