Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Γέροντα μου, σε αγαπάω..


Τεράστια θλίψη μου προκάλεσε η εμμονή και η λοιδορία ορισμένων, στο πρόσωπο του Γέροντα Παΐσιου.
Λυπάμαι αλλά όση ενσυναίσθηση κι αν διαθέτω, αδυνατώ να καταλάβω και να δικαιολογήσω μία τέτοια ενέργεια. 


Μπορεί να υποστηρίζουν ότι είναι απλά ένα αστείο και μία ένδειξη διαμαρτυρίας  στην εμπορευματοποίηση του ονόματος του Γέροντα, όμως τίποτα δε δύναται να υπερκαλύψει τη χαμερπή και ανήθικη εξύβριση ενός κεκοιμημένου ανθρώπου.
Επικαλούνται δημοκρατικά δικαιώματα όπως αυτό της ελευθερίας του λόγου ή της αθεΐας. Θα υπενθυμίσουμε όμως, ότι δημοκρατία δε σημαίνει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. 


Ο ελεύθερος λόγος τους πυροδότησε  την ασυδοσία, τροφοδοτώντας τρόπους συμπεριφοράς που αντίκεινται στο Θρησκευτικό συναίσθημα άλλων ανθρώπων.
Ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα, διάφοροι προοδευτικοί κύκλοι εγείρουν πολλά ερωτηματικά, καθώς ο σεβασμός και η ευαισθησία τους στα πιστεύω των άλλων ανθρώπων και ιδιαίτερα των Χριστιανών, αντιμετωπίζονται κατά το δοκούν.
Είναι άραγε, τυχαίο;..Αναρίθμητα βιβλία εξιστορούν δεκάδες αφηγήσεις ανθρώπων που είχαν την ευλογία να  συναντήσουν από κοντά τον Γέροντα, μέσα από τις οποίες ξεπροβάλλουν εικόνες της σεπτής μορφής του.
Είναι τυχαίο επίσης που στις συνειδήσεις χιλιάδων νέων, έχει αναδειχθεί σε κορυφαία προσωπικότητα των τελευταίων ετών;
Είναι τυχαίο που  χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται στην Ιερά Μονή που βρίσκεται ο τάφος του ή στους Ναούς σε ολόκληρη την επικράτεια, που τελούν ετήσια μνημόσυνο και αγρυπνία στη μνήμη του;
Η απάντηση βεβαίως είναι όχι. Τίποτα, δεν είναι τυχαίο.Ο Γέροντας Παΐσιος αποτελεί μία τεράστια πνευματική μορφή, μία θαυμαστή παρουσία που τίμησε με την ύπαρξή της, τη χώρα μας. 
Μία ολοζώντανη, πνευματική λιακάδα.
Ένα υπόδειγμα αγάπης, μακροθυμίας, απλότητας, ταπεινότητας και αφοσίωσης Στον Θεό.Δίχως να διαθέτει ανώτατη εκπαίδευση δίχως πτυχία και άλλους τίτλους, οι λόγοι του μιλούν στις καρδιές μας, καθώς προέρχονται από τη μοναδικά στολισμένη με χαρίσματα ψυχή του.
Ο Θεός λατρεύεται, δε διδάσκεται, αφήστε τη χάρη Του να ενεργήσει  συμβούλευε κάθε τόσο τους πιστούς που συνέρρεαν στο κελί του προκειμένου να τον γνωρίσουν από κοντά.

Μία τέτοια μοναδική μορφή δεν έχει ανάγκη την υπεράσπιση μας, η αγιότητα που τον χαρακτήρισε  με μνήμη Θεού και ελπίδα Αναστάσεως, θα αποτελεί φωτεινή πυξίδα στη σύντομη γήινη ζωή μας,

Η «αγιογραφία» προέρχεται από εκκλησάκι στον προαύλιο χώρο του Μ.Ν Αγ. Νικολάου στα Τρίκαλα, όπου με μεγάλη ευλάβεια τιμάται η μορφή του Γέροντα, με ετήσια επιμνημόσυνη δέηση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου