Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Σύναξη των Αρχαγέλλων
Ο Αρχάγγελος και Ταξιάρχης Μιχαήλ θεωρείται φύλακας άγγελος της Χριστιανικής Εκκλησίας. 
Ο Μιχαήλ που στα εβραϊκά σημαίνει «ποιός είναι όπως Ο Θεός;» (> μίχα ηλ) κάνει την εμφάνιση του σε πολλά σημεία της Παλαιάς Διαθήκης, καθοδηγώντας και σώζοντας τον λαό του Ισραήλ όπως επίσης και σε χωρία της Καινής.

Ο αρχάγγελος και ταξιάρχης Γαβριήλ που στα εβραϊκά σημαίνει «ισχύς Θεού και άνθρωπος Του Θεού» (> γκέμπερ ελ) είναι αυτός που αναγγέλλει στον Ιωακείμ και την Άννα ότι πρόκειται να γεννήσουν τη Θεοτόκο, αυτός που προαναγγέλλει στον Ζαχαρία τη γέννηση του Προδρόμου, μα και εκείνος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της ελεύσεως Του Ιησού, στη Μαρία.
Ο Γαβριήλ ειδοποιεί και προστατεύει τον Ιωσήφ να φύγει για την Αίγυπτο, ενημερώνει τους ποιμένες της Βηθλεέμ, ενώ υποστηρίζεται ότι ίσως είναι εκείνος που κυλά την πέτρα στον τάφο της Αναστάσεως και εμφανίζεται στις μυροφόρες.

Ο αρχάγγελος Ραφαήλ εφορεύει της ιάσεως και με την παρουσία του, συνοδεύει τον Τωβία στους Ράγους της Μηδίας, με το όνομα Αζαρίας.

Η σύναξη των αρχαγγέλων θεωρείται ότι  καθοδηγεί τις ψυχές των ανθρώπων μετά την κοίμηση τους, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα ουράνια τάγματα, Χερουβείμ, Σεραφείμ, Αρχών, Αρχαγγέλων και Αγγέλων τιμάται όλη η ουράνια στρατιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου