Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Χρόνια Πολλά Νίκη, Νίκο και Νικολέττα

 


Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζει η Νίκη, ο Νίκος και η Νικολέττα.

Ο Νίκος είναι το υποκοριστικό, η παράγωγη σύντομη ονομασία του Νικόλαου. Ετυμολογικά το όνομα αποτελείται από τις λέξεις νίκη συν λαός, δηλαδή «εκείνος που χαρίζει τη νίκη στο λαό» και ερευνώντας την προέλευση του, ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για ένα όνομα με αρχαία καταγωγή!

Ιστορικοί αναφέρουν τον Βούλη, τον υιό του Νικολάου (Βούλις ο Νικόλεω), ο οποίος εμφανίζεται γύρω στα 490 π.Χ, αποτελώντας έναν από τους δύο Σπαρτιάτες που έσπευσαν οικειοθελώς και με μεγάλη αυτοθυσία θέλησαν να προσφέρουν τη ζωή τους στο καλό της πατρίδας, προκειμένου να επιτευχθεί η εξιλέωση για  το θάνατο των Περσών αγγελιοφόρων στη Σπάρτη.
Ο Πέρσης Βασιλιάς όμως θαυμάζοντας τη γενναιότητα που επέδειξαν, τους αφήνει ελεύθερους να επιστρέψουν πίσω στις οικογένειές τους.


Η Νικολέττα έχει τις ρίζες της στην Ιταλική γλώσσα ( Nikolett) και δεν απαντάται στα αρχαία ελληνικά χρόνια.


Η Νίκη είναι αρχαίο ελληνικό όνομα, υπήρξε φτερωτή θεά της μυθολογίας προσωποποιώντας τη δόξα του πολιτισμού.
Ένα χρυσό άγαλμα της Θεάς κοσμούσε τον Παρθενώνα, ενώ στη μορφή της αφιερώθηκαν δεκάδες ναοί και αγάλματα όπως η Άπτερος Νίκη, συμβολίζοντας την ελπίδα ότι η νίκη θα έμενε για πάντα στην πόλη των Αθηνών.
Ένα ακόμη θαυμαστό σε φιλοτεχνία άγαλμα της Νίκης είναι το άγαλμα της Σαμοθράκης που σήμερα κοσμεί το μουσείο του Λούβρου. 

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που προσδίδονται στα ονόματά τους:

Ο Νικόλαος αφορά ένα άτομο φιλολαϊκό, φιλόνομο, που επιζητεί την καταξίωση, διεκδικώντας αυτά που επιθυμεί με μεγάλη επιμονή, έχει φιλοδοξίες, βοηθά τους γύρω του και διαπρέπει στα επαγγελματικά.


Η Νικολέττα είναι δυναμική, εξωστρεφής, εκφράζει αρχηγικές τάσεις, δεν αναγνωρίζει ωστόσο τα λάθη της και για αυτό κάποιες φορές μπορεί να γίνει σκληρή.

Η Νίκη είναι ισορροπημένη, εύκολη στη συμβίωση, αρέσκεται στις απολαύσεις, νοιώθει ασφαλής όταν έχει χρήματα, είναι απόμακρη, της αρέσει η ανάλυση,  δε στέκεται στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά φτάνει στην ουσία κάθε θέματος. 
Με την ισχυρή διαίσθηση και την πολύπλευρη σκέψη της βρίσκει πάντα τις ιδανικές λύσεις για κάθε πρόβλημα.
Δεν ανοίγεται εύκολα, αργεί να χαρίσει την εμπιστοσύνη της, αφιερώνεται ολοκληρωτικά όμως σε όποιον καταφέρει να αποδείξει την αξία του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου