Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Mikis Theodorakis - Xartaeti..KitesSummer is coming,
and Greece is the best place to be...

Ο Ζωολογικό μας Κήπος !!
Στον πανέμορφο λόφο του Προφήτη Ηλία, θα βρείτε τον ζωολογικό κήπο, της πιο πράσινης πόλης της Ελλάδας, στα μοναδικά Τρίκαλα!!!


Στον μικρό ανιψιό μου, Κωνσταντίνο,
που αγαπά και σέβεται πολύ τα ζωάκια..

Ο ρόλος του ηγέτη..


Ο ρόλος του ηγέτη, του συντονιστή, του προέδρου ή αρχηγού μιας ομάδας μπορεί να είναι:

Α. Ο αυταρχικός. Εδώ ο ρόλος της ηγεσίας κρατά τον απόλυτο έλεγχο, στερώντας την προσωπική έκφραση των άλλων μελών ή της ομάδας.
Ο ηγέτης διατάζει και απειλεί, αφήνοντας τους υπόλοιπους να αντιδρούν με παθητικότητα, δουλικότητα, ενίοτε και επιθετικότητα.
Σε αυτή την ομάδα κυριαρχεί ο εγωϊσμός και η απόσταση, χωρίς ίχνος συνοχής, ομαδικότητας και αλληλοϋποστήριξης.

Β. Ο δημοκρατικός. Στην περίπτωση αυτή η σχέση ηγεσίας και μελών βασίζεται στον αλληλοσεβασμό, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.
Αναγνωρίζονται οι ευθύνες όλων των βαθμίδων, η ενεργός παρουσία τους στις αποφάσεις, ενώ η ηγεσία μπορεί να επιβάλλει απαγορεύσεις πείθοντας όμως την υπόλοιπη ομάδα για το γενικό καλό και σεβόμενη την προσωπικότητα όλων.

Γ. Ο ανεξέλεγκτος ηγέτης, δε συμμετέχει στην οργάνωση και την καθοδήγηση της ομάδας.
Κυριαρχεί η ασυδοσία, η ατιμωρισία με φυσικό επακόλουθο να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι της.
Απουσιάζει η συνεργασία, επικρατώντας αδιαφορία προς όλες τις πλευρές.

Μάτια παλάτια!


Τα μεγάλα μάτια δηλώνουν συναισθηματικότητα, υπερευαισθησία και ζωτικότητα.

Τα μικρά μάτια αντίθετα αποκαλύπτουν μία τάση για εσωτερικοποίηση των συναισθημάτων, επιφυλακτικότητα και ψυχρότητα.

Εκείνα που τείνουν προς τα επάνω, δηλώνουν δυναμισμό, εγρήγορση , αυθορμητισμό και γοητεία ενώ όσα τείνουν προς τα κάτω, φανερώνουν μελαγχολία, παθητικότητα, ραθυμία.


Τρόποι βελτίωσης της μνήμης..


Μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας με πολύ απλούς τρόπους:


Αρχικά οργανώνουμε την ύλη, με όσο γίνεται περισσότερες ασκήσεις για τις αισθήσεις σε σχέση με αυτή. Χρησιμοποιούμε δηλαδή διάφορα, οπτικοακουστικά μέσα.

Προσπαθούμε να κάνουμε σωστές συνδέσεις με ήδη γνωστά δεδομένα.

Αφήνουμε να μεσολαβεί πάντα κάποιος χρόνος ανάμεσα στα γνωστικά αντικείμενα.

Αποφεύγουμε τις συναισθηματικές φορτίσεις, μειώνοντας τους θετικούς συναισθηματικούς όρους κατά τη διδασκαλία και τη μάθηση.

Τέλος η επανάληψη της ύλης κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση της μνήμης και της μάθησης.

Βούτυρο στο ψωμί μας


Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, έχει επικρατήσει η άποψη ότι η κατανάλωση του βουτύρου πρέπει να αποφεύγεται, καθώς περιέχει κορεσμένα λίπη.

Κι όμως, το προϊόν αυτό που μεγάλωσε πολλές γενιές Ελλήνων, κατά το παρελθόν αποτελεί μία ιδανική τροφή!

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες, D, E, K2, είναι πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, αλλά και άριστη πηγή ιωδίου.

Επίσης το βούτυρο, βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία, τον μεταβολισμό καθώς διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενισχύει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, την υγεία του δέρματος, βοηθά το σώμα να παρασκευάζει μύες, προστατεύει από μολύνσεις, ενώ το αγελαδινό βούτυρο, περιέχει συστατικά που προστατεύουν από τον καρκίνο.
Εκείνη η ημέρα του Ευαγγελισμού
Στις 25 Μαρτίου του 1821, το υπόδουλο στον τουρκικό ζυγό, ελληνικό γένος διαδήλωνε την αμετάκλητη απόφαση του να ζήσει ελεύθερο ή να πεθάνει τιμημένο.
Επαναστατικές φλόγες, φουντώνουν και απλώνονται από άκρη σε άκρη.
Ο Ελληνισμός μετά από αιώνες καταπίεσης και αβάσταχτης σκλαβιάς ζει ημέρες δόξας και ενθουσιασμού.
Η ψυχή του Έλληνα, ξυπνάει από το λήθαργο, αντρειεύει και σαρώνει στο πέρασμα της τον κατάπληκτο Οθωμανό κατακτητή.
Η υπεροχή του αντιπάλου, αδιαμφισβήτητη.
Οι αριθμοί και το μέτρο σύγκρισης κάνει πολλούς να τους θεωρήσουν τρελούς και καταδικασμένους να αποτύχουν.
Όμως ο βασανισμένος αυτός λαός, με το ένδοξο παρελθόν και τους τιμημένους προγόνους που γέννησαν την ιδέα της δημοκρατίας, ορθώνει το ανάστημα του μπροστά στο βάρβαρο τύραννο και βροντοφωνάζει, όπως ακριβώς οι 300 ήρωες του Λεωνίδα, ελευθερία ή θάνατος, προκαλώντας συγκίνηση αλλά και θαυμασμό.
Στο κάλεσμα της ιστορίας, η μικρή σε έκταση, η φτωχή στα πλούτη, μα μεγάλη σε δόξα Ελλάδα, θα είναι για ακόμη μία φορά εκεί.


Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Βρυξέλλες, διοικητικό κέντρο της Ευρώπης
Οι Βρυξέλλες είναι πρωτεύουσα του Βελγίου, μιας μικρής σε έκταση αλλά ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης χώρας, στα Β.Δ της Γηραιάς Ηπείρου μεταξύ Ολλανδίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Βόρειας θάλασσας.

Το κράτος του Βελγίου μαζί με τη Ολλανδία αποτελούν τις ονομαστές Κάτω Χώρες.
Φυλετικά οι Βέλγοι χωρίζονται σε Φλαμανδούς, που συγγενεύουν με τους Ολλανδούς και κατοικούν στα βόρεια της χώρας και σε Βαλλώνους στο νότιο τμήμα του Βελγίου.
Οι Φλαμανδοί έχουν επίσημη γλώσσα τη φλαμανδική και οι Βαλλώνοι τη Γαλλική, ενώ στην περιοχή των Βρυξελλών ομιλούνται αμφότερες.

Η ονομασία της πόλης, πιστεύεται ότι προέρχεται από την ολλανδική λέξη Broeksel, που σημαίνει σπίτι στον βάλτο.
Και αυτό είναι αλήθεια καθώς κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους την εποχή της ιδρύσεως των Βρυξελλών, ήταν ένας μικρός συνοικισμός σε ένα από τα ελώδη νησιά του ποταμού Σεν.
Τον 11ο και 12ο αιώνα η πόλη παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη, εξαιτίας του περάσματος μεταξύ Κολωνίας - Βρύγης.
Το 1830 το Βέλγιο διασπάται από την Ολλανδία και οι νέες Βρυξέλλες αρχίζουν να αποκτούν τη σημερινή λαμπρότητά τους.

Ένα μεγάλο βιομηχανικό, εμπορικό και συνάμα διοικητικό κέντρο, καθώς σε αυτό έχουν τη βάση τους πολλά κεντρικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική έδρα του ΝΑΤΟ.

Πολλά μεσαιωνικά κτήρια κοσμούν την πόλη, με τον χαρακτηριστικό ναό της Αγ. Γουδούλη, Γοτθικού ρυθμού, το περιώνυμο Δημαρχείο, τα Βασιλικά Ανάκτορα, η Νοτρ Νταμ ντε Σαπέλ, η Αγ. Αικατερίνη καθώς και σύγχρονα κτήρια όπως η Όπερα, το Μουσείο, η Ακαδημία, το Χρηματιστήριο, το Πανεπιστήμιο της πόλης.

Ξεκάθαρη σκέψη«Ce que l´on concoit bien s´ enonce clairement et les mots pour le dire arrivent aisement».

 Ό,τι κανείς καταλαβαίνει καλά το εκφράζει ξεκάθαρα και οι λέξεις για να το πει του έρχονται άνετα.

Boileau


 Η σαφήνεια είναι η άλλη όψη της αδυναμίας του νου, τείνοντας ενίοτε να συγγενεύει με την κενολογία.

 Όταν απουσιάζει, ψάχνουμε να ανακαλύψουμε νοήματα εκεί που δεν υπάρχουν ή είναι συγκεχυμένα και θολά.

 Μόνο η ξεκάθαρη σκέψη βρίσκει άνετα τη σωστή της διατύπωση.Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Εργαζόμενη, σύζυγος, νοικοκυρά, μητέρα, ηρωΐδα. Γυναίκα..Η 8η Μαρτίου έχει παγκόσμια καθιερωθεί ως ημέρα της γυναίκας, ξυπνώντας μνήμες των φεμινιστικών αγώνων και θυμίζοντας την πολυετή πάλη, για την κατάκτηση αναφαίρετων δικαιωμάτων.
Η μεροληπτική στάση με την οποία αντιμετωπίστηκε, οδήγησε τη γυναίκα στο περιθώριο, μετατρέποντας τη σε αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Γρήγορα όμως μέσα από την "λάβα" σκληρών αγώνων διαμαρτυρίας, η γυναίκα δίνει μάχες, νικώντας τις αντιλήψεις μιας παρωχημένης εποχής προκαταλήψεων και δεισιδαιμονιών.


Η σκληρή και δύσκαμπτη συνείδηση της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, επανατοποθετείται απέναντι στο γυναικείο κίνημα, δίνοντας στη γυναίκα το δικαίωμα μιας δικαιότερης πολιτικής στάσης.
Η γυναικεία φύση, είναι προικισμένη και προορίζεται για τον ιερότερο σκοπό, την ίδια τη ζωή.
Η μορφή της έχει εγκωμιαστεί από χιλιάδες ποιητές, γλύπτες φυλάκισαν στα έργα τους την ομορφιά της ενώ υπήρξε μούσα περίφημων ζωγραφικών πινάκων.


Σκληρά εργαζόμενη, σύζυγος και συνοδοιπόρος του ανδρός της, νοικοκυρά και κλειδοκράτωρ της οικογενειακής εστίας, μητέρα και αέναο σύμβολο της προσφοράς και της αγάπης, μαχητής του καθημερινού μόχθου, είναι ο σπουδαίος ρόλος που διαδραματίζει κάθε ηρωΐδα γυναίκα.
Οι ηρωίδες, δε δύναται να γιορτάζουν μία ημέρα. 
Γιορτάζουν καθημερινά.Στη φίλη μου Ράνια,
μία ηρωΐδα γυναίκα.


Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Πρότυπο ιδανικού ανδρόςΟ σοφός, ιδανικός άνδρας, κατά τους Στωϊκούς, αντιμετωπίζει με τη δύναμη της γνώσης τα δεινά και τις κακοτυχίες της ζωής.
Δείχνει μεγάλη και εύκολη προσαρμοστικότητα σε όλες τις δύσκολες ή ευχάριστες καταστάσεις, χρησιμοποιώντας τες με σωστό τρόπο.
Αντιλαμβάνεται τη ζωή με έναν τρόπο, απαλλαγμένο από κάθε είδους παθητικότητα, αποκηρύσσοντας την αποχή από διάφορες δραστηριότητες.
Η Στωϊκή φιλοσοφία, βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στους εκπροσώπους των ανώτερων τάξεων, καθώς οι άρχοντες είδαν ως κύριο τρόπο καταξίωσης της ύπαρξής τους, την πολιτική και στρατιωτική ενασχόληση τους.

Ο Θρίαμβος της ΟρθοδοξίαςΗ πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, αποτελεί ανάμνηση όλων των νικηφόρων αγώνων της εκκλησίας κατά των εχθρών της και ιδιαίτερα έχει αφιερωθεί στην Αναστήλωση των Αγίων Εικόνων.

Η Ορθοδοξία, γιορτάζει το θρίαμβο της, καθώς εν έτη 842 μ.Χ, η Βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επανέφερε τις εικόνες στους ναούς, που είχε απαγορεύσει ο Λέων Γ΄ Ίσαυρος.Έαρ