Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Τα φύλα της αρχαίας Μακεδονίας..


Οι ιστορικές μαρτυρίες βάση των αρχαιολογικών ευρημάτων αποδεικνύουν ότι γύρω στα 2200 με 2100 π.Χ , πρωτοελληνικά φύλα υπήρξαν διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Βόρεια Ελλάδα.
Ειδικότερα ξεχωρίζουμε τρεις βασικές ομάδες:


a.Τη Νοτιοανατολική με κύριους εκπροσώπους τους Ίωνες, οι οποίοι ξεκινούν την αργή τους πορεία προς το νότο, ερχόμενοι σε επαφή με άλλα ελληνικά φύλα όπως οι Κρήτες και οι λοιποί νησιώτες.

β.Την Ανατολική ομάδα, με τις διαλεκτικές υποδιαιρέσεις των Αρκάδων και Αιολών, οι οποίες περιλαμβάνουν τους Αχαιούς, τους Λάπιθες, τους Μινύες που ανέπτυξαν αργότερα τον μυκηναϊκό πολιτισμό.


γ. Τη Δυτική, στην οποία εμφανίζεται η πολυπληθέστερη φυλή των Μακεδνών, η οποία διασπώμενη σε ομάδες θα κινηθεί, είτε προς τη Στερεά και την Πελοπόννησο, είτε την περιοχή της Δωρίδας, λαμβάνοντας τελικά το όνομα των Δωριέων, είτε τη Θεσσαλία, είτε παραμένει στην περιοχή της Μακεδονίας, βρισκόμενη για αρκετούς αιώνες σε πολιτιστικό λήθαργο, αδυνατώντας να ακολουθήσει την εξέλιξη άλλων συγγενικών φύλων, που ήρθαν σε επαφή με ανεπτυγμένους πληθυσμούς του νότου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου