Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Φωτεινή διάνοια

18 Ιανουαρίου γιορτάζεται από την Ορθοδοξία, η μνήμη του Αγίου Αθανασίου.


Φωτεινή διάνοια ολόκληρου του Χριστιανισμού ο Άγιος Αθανάσιος, ανήκει στις μεγάλες μορφές της εκκλησίας.
Η αφοσίωση του σε αυτή και η πάλη του για τα δίκαια της, είχε τέτοια έκταση και ένταση που κατά τους υμνωδούς ο Άγιος Αθανάσιος "ζη και τεθνηκώς".


Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 295, ενώ σύμφωνα με έναν θρύλο, όταν ήταν ακόμη παιδί βάπτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά εθνικών, τηρώντας όλους τους ιερούς κανόνες της εκκλησιαστικής τελετής.
Ο Αρχιεπίσκοπος της πόλεως, γεμάτος θαυμασμό για το αυθόρμητο έργο του μικρού Αθανάσιου, αναγνώρισε ως έγκυρες όλες του τις βαπτίσεις.
Τόση συγκίνηση του προκάλεσε το σοβαρό "παιχνίδι" του καταπληκτικού μικρούλη Αγίου, που τελικά τον πήρε μαζί του αναλαμβάνοντας  τις σπουδές του.


Σε ηλικία 24 ετών γίνεται διάκος, ενώ αρχίζει τη δράση του στη θύελλα που είχε ξεσηκώσει η επικίνδυνη διδασκαλία του Αρείου.
Η Σύγκληση της Α΄Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια το 325, βρίσκει τον Άγιο πρωταγωνιστή και υπέρμαχο της Ορθοδοξίας.
Η ρητορική δεινότητα και η απροσδόκητη μαχητικότητα του, κινεί τον θαυμασμό εχθρών και φίλων, απλώνοντας τη φήμη του σε Ανατολή και Δύση.


Μετατρέπεται σε σύμβολο της Ορθοδοξίας, ενώ σύμφωνα με τη διδασκαλία του συντάσσονται τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.
Σε ηλικία 33 ετών, κλήρος και λαός αναγορεύουν τον Αθανάσιο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, χαράσσοντας τη μεγάλη πορεία της δράσεως του, καταπολεμώντας τους αιρετικούς Αρειανούς.
Οι αντίπαλοι του όμως κατορθώνουν και τον στέλνουν στην εξορία, ενώ ο Άγιος πάντα  γυρίζει θριαμβευτής.
Ο λαός τον υποδέχεται με παραλήρημα χαράς και ενθουσιασμού.


Σαράντα έξι χρόνια  διετέλεσε Πατριάρχης, από αυτά τα δεκαέξι τα έζησε εξόριστος, στη Ρώμη, τη Νύσσα, την Ακηλυία, την έρημο κ.α
Έζησε μέσα σε σπηλιές, τρώγλες και τάφους, περνώντας αδιανόητους κινδύνους και κακουχίες.
Χωρίς να πτοηθεί καθόλου στάθηκε όρθιος στις μπόρες και τις καταιγίδες της ζωής. Δε λύγισε, αντίθετα υπήρξε ένας από τους πιο γερούς στύλους της Ορθοδοξίας.
Συνέγραψε πολλά έργα, ανάμεσα στα οποία τη βιογραφία του φίλου του Μεγάλου Αντωνίου και λόγους, αντικρούοντας ειδωλολάτρες και αιρετικούς.


Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του 373.
Η μεγαλοφυΐα του, η σιδερένια του  θέληση, η φλογερή του πίστη, η αγωνιστική του διάθεση, η αποφασιστικότητα, το αδάμαστο της ψυχής και τόσα άλλα χαρίσματα ανακηρύσσουν τον Άγιο Αθανάσιο σε Μέγα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου