Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Σώζοντας τις μέλισσεςΌταν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη, τα επόμενα χρόνια θα εξαφανιστεί και το ανθρώπινο είδος αναφέρει μία πολύ δυσοίωνη πρόβλεψη για την εξέλιξη της ζωής, δίνοντας ωστόσο έμφαση στην τεράστια σημασία που έχει για το οικοσύστημα η παρουσία τους.

Αποτελούν έναν από τους ρυθμιστές της ισορροπίας στη φύση καθώς εκτελούν χρέη επικονιαστών, εναποθέτοντας τη γύρη στο στίγμα του άνθους.

Όσο περισσότερες οι μέλισσες, τόσο περισσότερα τα άνθη και τα φυτά και, όσο περισσότερα άνθη και φυτά, τόσο περισσότερη η τροφή για τον άνθρωπο.
Αποτελεί δηλαδή έναν σημαντικότατο κρίκο στην αλυσίδα του οικοσυστήματος, συμβάλλοντας δε τα μέγιστα στην εξασφάλιση και διατήρηση της τροφής.

Τί είναι αυτό όμως που οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε δραματική μείωση του πληθυσμού τους;

Οι μέλισσες πεθαίνουν από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, από ιούς, βακίλους, γενετικά μεταλλαγμένα φυτά, από την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν οι φωτιές στον πλανήτη και από κάθε λογής απόβλητα.


Ίσως τα επόμενα χρόνια παρθούν αποφάσεις για τη σωτηρία του πληθυσμού των μελισσών, προστατεύοντας τες από την αλόγιστη και εγκληματική χρήση της φύσης, ώστε να μην αποτελέσουν άλλο ένα είδος υπό εξαφάνιση, καθώς κάτι τέτοιο απολήγει στην καταστροφή της οικολογικής ισορροπίας, συνιστώντας μία μεγάλη και υπαρκτή απειλή για τον άνθρωπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου