Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Ώρα για τσάι!


Η λέξη τσάι είναι Κινέζικη, από την ομώνυμη επαρχία της Κίνας και σημαίνει το φυτό τεΐα, το τεϊόδενδρο από το οποίο παράγεται το διεγερτικό και ωφέλιμο αφέψημα.
Στις χώρες της Ανατολής το φυτό ήταν είδη γνωστό πολλά χρόνια πριν την έλευση Του Χριστού, στην Ευρώπη ωστόσο γίνεται για πρώτη φορά γνωστό το 1610 ενώ λίγα χρόνια αργότερα επιστήμονες ερευνούν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το δένδρο αποτελεί ένα μικρό θάμνο ύψους 1-2μ, με φύλλα απλά, οδοντωτά και σκουροπράσινα.
Τα άνθη του λευκά ή κιτρινωπά είναι ιδιαίτερα αρωματικά αποτελούνται από πέταλα, σέπαλα και πολλούς στήμονες.
Η φυτεία διαρκεί πολλά χρόνια χωρίς να χρειάζεται ανανέωση, δίνοντας φύλλα από το τρίτο έτος της.

Ανάλογα με την εκάστοτε επεξεργασία των φύλλων, το αφέψημα έχει χρώμα πράσινο, κίτρινο ή μαύρο.
Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού, μαραίνονται αρχικά στον ατμό, στεγνώνονται στον ήλιο και έπειτα ψήνονται ελαφρά πάνω σε φωτιά.
Τα φύλλα του κίτρινου τσαγιού, στεγνώνονται απλώς στη σκιά ενώ αυτά του μαύρου  αφού πριν πάθουν ζύμωση.
Το τσάι διεγείρει τις διανοητικές ικανότητες του ανθρώπου χάρη στην τεΐνη, την ταννίνη και το αιθέριο έλαιο που περιέχει.
Ιδιαίτερη μνεία δίνεται στις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, αφού σύμφωνα με έρευνες πολλών ετών φαίνεται ότι αποτελεί έναν πανίσχυρο σύμμαχο της υγείας, προασπίζοντας τη.
Οι κατεχίνες και οι πολυφαινόλες που διαθέτει στα συστατικά του, συμβάλλουν στην ενεργοποίηση διάφορων τύπων λευκών αιμοπεταλίων διαδραματίζοντας ουσιώδη ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, εξοντώνουν βακτηρίδια και αδρανοποιούν τοξίνες όπως επίσης αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην αύξηση της κακής χοληστερόλης.
Το μαύρο δε τσάι ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης, αυξάνει δηλαδή την αντιδιαβητική δράση χάρη σε κάποιο συστατικό των πολυφαινολών που διαθέτει.
Για να επωφεληθούμε όμως από τα ευεργετικά συστατικά δε θα πρέπει να αφήνουμε τα φύλλα του πολλή ώρα στο ζεστό νερό.Σε διάφορα ορεινά μέρη της Ελλάδας φυτρώνει το άκρως θερμαντικό, ευχάριστο στη γεύση και στο άρωμα τσάι του βουνού.
Πρόκειται για μία ποικιλία που μοιάζει με τη φασκομηλιά ιδιαίτερα διουρητική συντελώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού.


2 σχόλια: