Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Ο κλήρος της Θεομήτορος
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Άθως και αποικίστηκε αρχικά από Ευβοείς. Το κύριο όρος  είναι ένας ξεχωριστός πελώριος βράχος με ύψος 1.935μ. που αποτελεί την ανατολικότερη χερσόνησο της Χαλκιδικής χωρίζοντας κόλπους και ποτάμια.

Η παραδεισένια του ομορφιά δημιουργεί μία μαγευτική αισθητική, πέρα όμως από τη μοναδικότητά της φύσης, η γωνιά αυτή της Ελλάδας παρουσιάζει σημαντικότατη ιστορία.
Το 493π.Χ ο στρατηγός του Δαρείου Μαρδόνιος, παραπλέοντας τον Άθω έπαθε μεγάλη καταστροφή από φοβερή τρικυμία ενώ αργότερα ο Ξέρξης, για να αποφύγει παρόμοιο όλεθρο κατασκεύασε διώρυγα για το πέρασμα του στόλου του. 
Τον 4ο αι. μ.Χ αρχίζει κατά την παράδοση η μοναστική ζωή στο Όρος, καταλήγοντας τον 9ο αι. ένα μεγάλο μοναστικό κέντρο.

Το αθωνικό Πρωτάτον θεωρείται ο αρχαιότερος μοναχικός συνοικισμός, ενώ στα μέσα του ίδιου αιώνα χτίζεται το πρώτο Μοναστήρι από τον Ιωάννη Κολοβό, η λεγόμενη Μεγάλη Βίγλα
Την εποχή εκείνη απαγορεύεται η είσοδος στους λαϊκούς, μετατρέποντας το Όρος αποκλειστικά τόπο ησυχαστών.
Τον 10ο αι. επί Κωνσταντίνου του 2ου του Πορφυρογέννητου, επισκέπτεται το Όρος ο Όσιος Αθανάσιος Αθωνίτης, ιδρύοντας τη μεγάλη Βασιλική Μονή της Λαύρας. Έπειτα δημιουργούνται τα Μοναστήρια του Βατοπεδίου και Φιλοθέου.
Πολλοί Αυτοκράτορες όπως ο Νικηφόρος Φωκάς, ο Κωνσταντίνος Θ' ο Μονομάχος, οι Άγγελοι και οι Κομνηνοί τιμούν και συντρέχουν τα Μοναστήρια.
Το πρώτο τυπικό, ένα είδος καταστατικού χάρτη κυρώνεται από τον Ιωάννη Τσιμισκή ενώ το δεύτερο αποκλείει τη γυναικεία είσοδο και παρουσία.

Το Άγιο Όρος με τη χιλιετή ιστορική υπόσταση του στάθηκε όχι μόνο η βάση του μοναχισμού αλλά υπήρξε κοινωνός μίας αξιοθαύμαστης καλλιτεχνικής ακμής. 
Εικόνες και μωσαϊκά ανεκτίμητης αξίας, αρχαία χειρόγραφα, αγιογραφίες φημισμένων ζωγράφων, καθιστούν το Άγιο Όρος έναν θαυμαστό μουσειακό χώρο. 
Σπουδαίες προσωπικότητες του μοναχισμού, σεπτές μορφές της σοφίας και αρετής, τίμησαν με την παρουσία  και την αγιότητα τους τον τόπο που λέγεται ότι επέλεξε η ίδια η Θεοτόκος, καθιερώνοντας τον ως κλήρο και περιβόλι της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου