Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΗ πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία, εις ανάμνηση  της επαναφοράς των εικόνων, ως Κυριακή της Ορθοδοξίας ή Κυριακή της Αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων. 

Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες οι εικόνες θεωρούνταν ως είδωλα και καταδιώκονταν συστηματικά. 
Δεκτές υπήρξαν μόνο μερικές συμβολικές παραστάσεις, χαραγμένες συνήθως στα χαρακώματα κατακομβών την περίοδο των διωγμών.
Την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου αρχίζει η απεικόνιση του Σταυρού, ακολουθώντας των Αποστόλων, της Παναγίας, Του Χριστού και όλων των Αγίων.


Τον 8ο και 9ο αιώνα, ο λαός κινούμενος από αμάθεια και ο μοναχικός κλήρος φλεγόμενος από θρησκευτικό ζήλο παρανοεί την ορθή διδασκαλία της Εκκλησίας, λατρεύοντας και προσκυνώντας αντί απλά να τιμά τις εικόνες.


Η δυναστεία των Ισαύρων στρέφεται εναντίων των αγίων εικόνων, διατάσσοντας την παύση της προσκύνησης τους και απομακρύνοντας τες από τους ναούς.
Η διαταγή αυτή εξοργίζει τους πιστούς και δημιουργεί δύο παρατάξεις, τους εικονομάχους και τους εικονόφιλους.
Η διαμάχη αυτή τελειώνει οριστικά το 842 και με μία τοπική σύνοδο της αυτοκράτειρας Θεοδώρας επαναφέρεται σε ισχύ οι αποφάσεις της Ζ΄Οικουμενικής Συνόδου, θέτοντας τις εικόνες ως απεικονίσεις άγιων προσώπων και τοποθετώντας τες ως λατρευτικά σύμβολα μόνιμα στους ναούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου