Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

ΚατοχήΤον Απρίλιο του 1941 η μικρή σε έκταση μα σπουδαία σε πολιτισμό Ελλάδα καταλαμβάνεται από τις ορδές και τη συντριπτική υπεροχή των γερμανικών, ιταλικών και βουλγαρικών δυνάμεων.

Το υπόδουλο έθνος, που μέχρι χτες ασχολούνταν με ειρηνικά  έργα δηλώνοντας διαρρήδην την αμετάκλητη απόφαση του να αναμειχθεί σε οποιαδήποτε εχθροπραξία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου λεηλατείται, πυρπολείται, καταστρέφεται και ερημώνεται από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Η αρπαγή της ελληνικής περιουσίας καταγράφεται, αποτελώντας σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο της βαρβαρότητας που υπέστη.

Σύμφωνα με επίσημη καταλογογράφηση, ληστεύονται ή καταστρέφονται περισσότεροι από 8,5 χιλ. αρχαιολογικοί θησαυροί, σπουδαία έργα κλασικής και βυζαντινής τέχνης, ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας.

Μνημεία, που αποτελούν θαύματα αρχιτεκτονικής αρτιότητας ευτελίζονται, μετατρέποντας τα σε ουρητήρια ή χώρους ανάρμοστης και ανάγωγης συμπεριφοράς.

Τεράστιες ποσότητες διάφορων μετάλλων και αγροτικών προϊόντων ληστεύονται από την ελληνική γη, μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις απάγονται, δεκάδες νοσοκομεία, σχολεία, λιμάνια και σιδηρόδρομοι επιτάσσονται, αμέτρητοι οίκοι και καταστήματα καταληστεύονται ενώ εκβιάζεται η σύναψη αναγκαστικού δανείου.

Η γερμανική κατοχή της Ελλάδας αφήνει πίσω, χιλιάδες νεκρούς, πλήθος ορφανά παιδιά μία οικονομία κατασπαραγμένη με πρωτοφανή αγριότητα αλλά και μία ευχή, συνάμα κι ελπίδα να μη ζήσει η ανθρωπότητα ξανά τη φρίκη του πολέμου.

Η χώρα υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από τα ναζιστικά συγκροτήματα και η διατύπωση αυτή αποτελεί κοινή παραδοχή γερμανικών και εγχώριων αντιλήψεων. 

Πολλές φορές έχει γίνει λόγος για αξίωση γερμανικών αποζημιώσεων και σχετική συζήτηση διεξάγεται στο κοινοβούλιο χωρίς ουσιαστική απάντηση.  Τον Σεπτέμβριο του 1944 η Ελλάδα απελευθερώνεται καθώς η ναζιστική ορδή καταρρέει δεχόμενη τη συντριβή από τα Συμμαχικά στρατεύματα, εβδομήντα χρόνια μετά η χώρα συγκλονίζεται από οικονομική δυστοκία, μνημόνια και στρατηγικές επαιτείας και υποτέλειας σε πακέτα διάσωσης.

Η πολιτική στάση όλων των Ελλήνων κυβερνώντων  υπήρξε πολύ μικρή για να υψώσει το ανάστημα της σε αξιώσεις.

Οι φωνές τους χάθηκαν κάτω από πιέσεις ή προσωπικά συμφέροντα και ο λαός παραμένει πίσω, πάντα <<ευκολόπιστος και πάντα προδομένος>>.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου