Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Ανακύκληση - αγγελιαφόρος


Τελικά ανακυκλώνουμε τα διαφορά πλαστικά, γυάλινα και χάρτινα υλικά του σπιτιού μας ή τα ανακυκλούμε ( κατά άλλους ανακυκλίζουμε);

Ο αγγελιοφόρος μεταδίδει την είδηση ή αντίθετα ο αγγελιαφόρος;

Η ανακύκληση (ανά > κυκλέω-ώ) κατά άλλους ανακύκλιση (από το κυκλίζω) που σημαίνει επαναφέρω κάτι στην αρχική του κατάσταση, βάζοντας το να διαγράψει κύκλο απαντάται σε αρχαία κείμενα ως όρος που φανέρωνε την ακολουθία ημέρας και νύχτας. 

Η ανακύκλωση (κυκλόω-ώ) που σημαίνει κυκλώνω σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης  των υλικών μας.
Υποστηρίζεται δε ότι ο λάθος όρος προήλθε από την αγγλική λέξη re-cycling που ουσιαστικά σημαίνει ξανακυκλώνω.


Σύγχυση δε προκαλείται με την ορθότητα της λέξης αγγελιαφόρος (αγγελία > φέρειν) καθώς σήμερα ευρέως χρησιμοποιείται το αγγελιοφόρος. 

Ιστορικοί μέσα από τις πηγές τους αναφέρουν το 490π.Χ  τον εξαντλημένο αγγελιαφόρο που μόλις πρόλαβε να διαδώσει το χαρμόσυνο μήνυμα <<χαίρεται, νενικήκαμεν>> στους Αθηναίους πριν ξεψυχήσει, φανερώνοντας την πανάρχαια παρουσία της λέξης.

Σήμερα φαίνεται ότι τις ειδήσεις μάλλον τις μεταφέρουν οι αγγελιοφόροι, καθώς τυγχάνει στις περισσότερες σύνθετες λέξεις να δημιουργείται έλξη από το συνδετικό -ο.
Λαμβάνοντας υπόψιν τη σύνθεση άλλων λέξεων (π.χ σημαιοφόρος) και τη χρήση τους χάριν ευφωνίας ίσως ο όρος αγγελιοφόρος φαντάζει επικρατέστερος.
Ο όρος αγγελιαφόρος θεωρείται ωστόσο ορθότερη εκδοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου