Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Αναδεικνύοντας τον ναό της Θεάς ΑφροδίτηςΑιώνες πριν, ο περιπλανώμενος υστεροαρχαϊκός ναός της θεάς Αφροδίτης που έκτισε προς τιμήν της ο υιός της Αινείας μεταφέρεται στη διάρκεια της πρώϊμης ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή των Ιερών της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε άλλους ναούς και μνημεία αφιερωμένα σε άρχοντες και θεούς.

Στη σύγχρονη εποχή με την εκσκαφή θεμελίων για την ανέγερση οικοδομών έρχονται στο φως του ήλιου διάσπαρτα ιωνικά μάρμαρα μαρτυρώντας την ύπαρξη του αρχαιολογικού θησαυρού.
Γρήγορα αποκαλύπτεται ένα μέρος του ναού, αγάλματα και διάφορα άλλα  θρυμματισμένα τμήματα  αντικειμένων που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
Το μεγαλύτερο όμως μέρος του ναού παραμένει εγκλωβισμένο στη γη ενός παρακείμενου οικοπέδου.

Κάτοικοι, αρχαιολόγοι κι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να αναδείξουν το θέμα δίνοντας το μία νέα προοπτική ώστε να μην κωλυσιεργήσει η  σκαπάνη στη γραφειοκρατική απόχη του δημοσίου τομέα αφήνοντας τον ιστορικό θησαυρό  στον υπαρκτό κίνδυνο της τσιμεντοποίησης, όπως συνέβη με δεκάδες άλλους ανά την ελληνική επικράτεια.

Δυστυχώς λίγοι αντιλαμβάνονται το βαρύ φορτίο των αρχαιολογικών κληροδοτημάτων μας κι ακόμη λιγότεροι συνειδητοποιούν το αίσθημα διαφύλαξης των μνημείων, που δε μιλούν κι όμως κάνουν δηλώσεις, εκφράζουν απόψεις και εκφέρουν κρίσεις βοηθώντας να βελτιωθούν οι γνώσεις μας για τους αρχαίους προγόνους που κατοίκησαν την πατρίδα μας χρόνια πριν και τον πολιτισμό που ανέπτυξαν.

Πληρέστερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: 

Ο ναός δε θα θαφτεί, δε θα το επιτρέψουμε εμείς.

Μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά για τη διάσωση του ναού εδώ.


Οι φωτογραφίες επίσης πάρθηκαν από το φωτογραφικό υλικό της ιστοσελίδαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου