Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Χρόνια Πολλά Αλέξανδρε κι ΑλεξάνδραΟ Αλέξανδρος είναι ένα από τα γοητευτικότερα, ενδοξότερα και λαοφιλή ονόματα σε όλο τον κόσμο.
Οι Άγγλοι τον αποκαλούν Alexander (Αλεξάντερ),  οι Ιταλοί Alessandro (Αλεσάντρο), Alejandro (Αλεχάνδρο) οι Ισπανοί, Iskandiar (Ισκαντιαρ) οι Πέρσες και İskender (Ισκεντερ) οι Τούρκοι.


Υπήρξε πανάρχαιο ελληνικό όνομα με πολλές αναφορές σε γραπτά κείμενα.
Το έτυμον του ονόματος προέρχεται από το αρχαίο ρήμα αλέξω (προστατεύω, αποκρούω) και το ουσιαστικό ανήρ (άνδρας) όπερ σημαίνει, ο προστάτης των ανδρών.

Ο Όμηρος αναφέρει στα έπη του, τον Πάρη κι ως Αλέξανδρο που με την προστασία του προφυλάσσει τους βοσκούς.
Υπήρξε επίσης τίτλος τιμής της προστάτιδας Θεάς των πολεμιστών, Ήρας.


Περισσότερο από όλα όμως ο Αλέξανδρος προβλήθηκε με την ένδοξη πορεία του  Μακεδόνα Βασιλιά που κουβαλώντας το βαρύ φορτίου του ελληνικού πολιτισμού διέδωσε το όνομά του στα πέρατα του κόσμου.

Το όνομα αυτό που χάνεται στα βάθη της ιστορίας σήμερα απαντάται και στο θηλυκό γένος κάνοντας πολλούς να επιλέξουν για τις κόρες τους το πανέμορφο όνομα, Αλεξάνδρα.


Δύναμη, θάρρος, αποφασιστικότητα, κοινωνικότητα, ζωντάνια και στοργικότητα  χαρακτηρίζει τον άνδρα Αλέξανδρο.
Δυναμισμός, ανεξαρτησία, ακεραιότητα είναι επίσης στοιχεία που εμπνέουν τη γυναίκα Αλεξάνδρα.


Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας εορτάζει την 30η του Αυγούστου τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, του ευσεβέστατου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως που με τα χαρίσματα και τις αρετές του διακρίθηκε σε περιόδους ειδωλολατρίας και έντονων διωγμών προβάλλοντας το χριστιανικό του ήθος και την άληκτη προσήλωση του Στο Θεό.


Στον μικρό μου, Αλεξανδρούλη.. Χρόνια Πολλά..!!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου