Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ιωάννης Καποδίστριας, ο αξιολογότερος Πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας


Ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρώ ότι υπήρξε ο σπουδαιότερος  πολιτικός  και διπλωμάτης της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.
Ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας μετά την απελευθέρωση της από τον τουρκικό ζυγό, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776.
Υιός εύπορης οικογένειας, καταγόμενος από την πόλη Κάπο ντ' Ίστρια της Δαλματίας μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα στην Κέρκυρα, συνεχίζοντας στην Ιταλία τις ανώτερες σπουδές του στην Ιατρική.
Πολύ γρήγορα διορίζεται Γραμματέας της Επικράτειας στην Ιόνιο Πολιτεία κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην πολιτική.
Λάτρης της ελληνικής γλώσσας φρόντισε ιδιαίτερα για τη διδασκαλία της στα σχολεία της Επτανήσου, από τη θέση του παραιτείται όταν ο Αλί Πασάς ετοιμαζόταν να χτυπήσει τη Λευκάδα οργανώνοντας την άμυνα του νησιού.


Εγκαθίσταται στη Ρωσία όταν η Γαλλία καταλαμβάνει τα Επτάνησα διοριζόμενος σύμβουλος του κράτους, πρεσβευτής και τελικά υπουργός των Εξωτερικών αποκτώντας διεθνές κύρος και τιμή.
Εκεί πληροφορείται την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας και την απόφαση των Ελλήνων να αποτινάξουν τον τύραννο ζυγό εισηγούμενος στον τότε Τσάρο την προστασία του ελληνικού λαού.


Στις 14 Απριλίου του 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε κυβερνήτη της Ελλάδος και στις 13 Ιανουαρίου του 1828 ο Καποδίστριας φθάνει στο Ναύπλιο προσπαθώντας να οργανώσει τη διοίκηση, θέτοντας τις βάσεις για τη νεοσύστατη ελληνική ανεξάρτητη επικράτεια, εργαζόμενος ακατάπαυστα με σύστημα και επιμονή.


Αρχικά μετέφερε την πρωτεύουσα της Ελλάδος από το Ναύπλιο στην Αίγινα στη συνέχεια όμως την ξανάφερε στην Πελοποννησιακή πόλη.
Ίδρυσε σχολεία, μουσείο, βιβλιοθήκη, περιέθαλψε τα ορφανά του πολέμου ιδρύοντας στην Αίγινα ορφανοτροφείο, φρόντισε το στρατό συνθέτοντας τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ασχολήθηκε και βελτίωσε τη γεωργία εγκαινιάζοντας τη γεωργική σχολή στην Τύρινθα καλλιεργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης της, έκανε απογραφή όλου του πληθυσμού δίνοντας δικαίωμα ψήφου στους άνδρες από 25 ετών και άνω, χώρισε τη χώρα σε τοπικές διοικήσεις, τους νομούς, άνοιξε το πρώτο ταχυδρομείο, επιμελήθηκε το σύστημα υγείας κάνοντας το προσιτό για όλους, ενίσχυσε το εμπόριο, σύστησε τραπεζικό σύστημα κόβοντας νομίσματα, οργάνωσε δικαστήρια εφαρμόζοντας κώδικες νόμων, προασπίστηκε τα σύνορα κυνηγώντας πειρατές και καθαρίζοντας τη χώρα από τα τουρκικά απομεινάρια.


Ο Καποδίστριας με την πολιτική του δυσαρέστησε πολλούς από τους παλαιούς προύχοντες και πολιτικούς, αλλά και παλαιούς αγωνιστές της εθνικής παλιγγενεσίας.
Έγιναν εναντίον του διάφορα στασιαστικά κινήματα ώσπου ο αδερφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος κι ο υιός του Γεώργιος οργανώνουν τη δολοφονία του σπουδαίου πολιτικού προσώπου.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 1831 στις 6 το πρωΐ, πηγαίνοντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο ο Καποδίστριας πέφτει νεκρός από ελληνικά χέρια μισαλλοδοξίας και ανεκδιήγητου φθόνου.

Η σορός του μεταφέρεται και ενταφιάζεται στη νήσο που αγάπησε περισσότερο, την πατρίδα του την Κέρκυρα.

Ο ανδριάντας του σπουδαίου ανθρώπου που αγάπησε και αφιέρωσε τη ζωή του στην ευημερία της πατρίδας του, κοσμεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμώντας για πάντα τη μνήμη του.

Ο αδαμάντινος χαρακτήρας, η αυταπάρνηση, το βαθύ αίσθημα του καθήκοντος προς την πατρίδα και κυρίως η ατέρμονη προσφορά κι αφοσίωση του στο συλλογικό καλό κατατάσσουν τον Έλληνα πολιτικό στην κορυφή του πολιτικού βάθρου, με τη θλιβερή διαπίστωση ότι κανένας άλλος Πρωθυπουργός δε στάθηκε αντάξιος διάδοχος του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου