Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τα άστρα και τα ζώδια


Η αστρολογία, σε αντίθεση με την πολύ αγαπημένη μου επιστήμη της αστρονομίας είναι μία ψευδεπιστήμη που κυριάρχησε τα αρχαία και μεσαιωνικά χρόνια, διατείνοντας ευθαρσώς ακόμη και στις ημέρες μας ότι δύναται να προβλέψει το μέλλον των ανθρώπων με βάση τη μελέτη της θέσης των αστρικών σωμάτων.


Οι πρωτόγονοι, ζώντας σχεδόν κάτω από τα άστρα κοιτούσαν με δέος τις σκοτεινές νύχτες τον γεμάτο μυστήριο έναστρο ουρανό. 

Πολύ γρήγορα οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων τράβηξαν την προσοχή τους και οι πρώτοι αστρολόγοι εμφανίζονται με τη μορφή ιερέων διαφόρων θρησκειών προσελκύοντας και λαμβάνοντας μεγάλες αμοιβές από ευκολόπιστους που δέχονται τις ρήσεις τους ως αδιάψευστα και αναμφισβήτητα γεγονότα και προφητείες που σύντομα θα λάμβαναν χώρα.Μέχρι τον 16ο αιώνα δεν υπήρχε σχεδόν καμία βασιλική αυλή δίχως τις υπηρεσίες ενός καιροσκόπου αστρολόγου.


Σύντομα οι αστρολόγοι διαμορφώνουν σύμφωνα με τις θέσεις των άστρων, τη διάρκεια της ημέρας και της ώρας γεννήσεως των ανθρώπων το <<περίφημο>> ωροσκόπιο, προβλέποντας με λεπτομερείς αναλύσεις τα μελλοντικά γεγονότα  και στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα των ανθρώπων.

Οι λαοί που περισσότερο ασχολήθηκαν με την ψευδεπιστήμη αυτή υπήρξαν οι ανατολικοί λαοί, Κινέζοι, Βαβυλώνιοι, Χαλδαίοι, Ασσύριοι και Αιγύπτιοι.
Αν και θεωρήθηκε από τον Χριστιανισμό μία επιστήμη μεγάλης απάτης και αγυρτείας  οι Άραβες καλλιεργώντας την εκτενώς, κατάφεραν να τη διαδώσουν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Η αστρολογία έχει διαποτίσει την καθημερινότητα των ανθρώπων σε τέτοιο βαθμό που καταλήγουν έρμαια και θύματα των κινήσεων των πλανητών καθώς υποβάλλονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ωροσκοπίων τους, συμβουλεύονται και ενεργούν ανάλογα ή κρίνουν ένα παντελώς άγνωστο προς αυτούς άτομο αυθαίρετα κατά βάση των γενικευμένων κρίσεων και στάσεων που ορίζονται από το ζωδιακό τους χάρτη.Διακεκριμένοι καθηγητές της αστρονομίας μάς πληροφορούν ότι οι μήνες και το ημερολόγιο που υπήρξαν απλά ανθρώπινη επινόηση στα πλαίσια οργάνωσης και καλύτερης επικοινωνίας δε συνδέονται με τους ζωδιακούς αστερισμούς.
Τα ζώδια δεν θα έπρεπε να είναι 12 αλλά 13 προσθέτοντας τον αστερισμό του Οφιούχου και ότι η ισχύ τους έχει αλλάξει αφού η μετάπτωση των ισημερινών σε συνδυασμό με την πραγματική θέση του Ηλίου δίνουν διαφορετικές ημερομηνίες σήμερα και νέα δεδομένα στον αστρολογικό χάρτη.Τα ζώδια είναι μία ανθρώπινη επινόηση και ένα καλοστημένο παραμυθάκι με ιδιοτελείς πολλές φορές σκοπούς, δε θα πρέπει να ορίζουν επιλογές που λαμβάνουμε στη ζωή ούτε να επηρεάζουν τις μεταξύ μας σχέσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου