Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Κανόνα Πίστεως

Ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε Επίσκοπος Μύρων  και θαυματουργός. Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας στη Μικρά Ασία το έτος 300 μ.Χ περίπου από εύπορους και ευσεβείς γονείς που φρόντισαν για τη Χριστιανική του ανατροφή από τη βρεφική ηλικία.

Όταν Ο Κύριος κάλεσε τους γονείς του κοντά Του, ο μικρός Νικόλαος χάρισε την περιουσία του στους φτωχούς ακολουθώντας τη ρήση του Ευαγγελίου. Μάλιστα δίχως να γίνει αντιληπτός άφηνε τις νύχτες χρυσά νομίσματα στις πόρτες άπορων κορασίδων αποτρέποντας τες από το δρόμο της ακολασίας και της πορνείας.

Γρήγορα αποφάσισε να προσκυνήσει τους Άγιους Τόπους που περπάτησε Ο Ιησούς και το θαυματουργό πρόσωπο του Αγίου δεν άργησε να αποκαλυφθεί. 
Η τρικυμισμένη θάλασσα και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν σωριάζουν κάτω ένα ναύτη από το κατάρτι νεκρό, αλλά η θερμή προσευχή του Νικόλαου προς Τον Κύριο γαληνεύουν τα κύματα και επαναφέρουν στη ζωή τον άτυχο ναυτικό.

Γίνεται κληρικός και μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου  ανεβαίνει στον επισκοπικό θρόνο των Μυρεών της Λυκίας, ιδρύοντας πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως νοσοκομεία, πτωχοκομεία, ξενώνες.

Σε μία εποχή δύσκολη, που χαρακτηρίζεται από διωγμούς του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού ο Άγιος Νικόλαος υπέφερε πολλά βασανιστήρια και φυλακίζεται, η αγάπη του όμως προς Τον Χριστό ήταν μεγάλη και τον βοηθά σε κάθε δυσκολία.

Με την ενθρόνιση του Μεγάλου Κωνσταντίνου ο Άγιος απελευθερώνεται από τα δεσμά, λαμβάνοντας μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο προασπίζεται τον Χριστιανισμό και φέροντας ακατανίκητα επιχειρήματα εκμηδένισε τη διδασκαλία του Αρείου. 

Ως τα βαθιά γεράματα, αφιέρωσε τη ζωή του στην αγάπη και διάδοση του Χριστιανισμού βοηθώντας και υπηρετώντας πτωχούς και ανήμπορους όταν Ο Κύριος πια τον κάλεσε στη βασιλεία των ουρανών.

Τη μεγάλη του πίστη, την απαράμιλλη αγωνιστικότητα, την αγνότητα της ψυχής, την προσήλωση, την αφοσίωση, την ατέρμονη αγάπη προς τον πλησίον συνάνθρωπο του, θέλησε να  τιμήσει Ο ίδιος Ο Κύριος αναδεικνύοντας τον σε έναν από τους πιο θαυματουργούς, λαοφιλής και αγαπητούς Αγίους σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο.

Τα ιερά λείψανα του Μυροβλύτη Αγίου μεταφέρονται τον 11 αιώνα από τα Μύρα, στο Μπάρι της Ιταλίας.

Αναρίθμητοι ναοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό χτίζονται στο όνομα του και πλήθος προσκυνητών τιμούν τον Άγιο Νικόλαο ζητώντας την ευλογία και τη διαμεσολάβηση του, θεωρείται δε προστάτης των ναυτικών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία  τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του στις 20 Μαΐου κάθε Πέμπτη δε, ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο και τους δώδεκα Αποστόλους ψάλλονται στους ιερούς ναούς   ωραιότατοι ύμνοι. Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος

εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε

τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια

δια τούτω εκτείσω τη ταπεινώσει τα υψηλά

τη πτωχεία τα πλούσια.

Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ

σωθήναι τας ψυχάς ημών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου