Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Πανέμορφη Κεφαλλονιά

Στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου ανάμεσα στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα βρίσκεται το  μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί του Ιονίου, η πανέμορφη Κεφαλλονιά.
Οφείλει το όνομα της κατά τη μυθολογική παράδοση στον γιο του Ερμή τον Κέφαλο, που κατάφερε να διώξει από το νησί τους Τηλεβόες.

Την εποχή του Ομήρου ανήκε στο Βασίλειο του Οδυσσέα, αργότερα διαιρέθηκε σε τέσσερις ανεξάρτητες περιοχές με δικό τους νόμισμα, λαμβάνει μέρος στη συνέχεια στους Πελοποννησιακούς πολέμους στο πλευρό των Αθηναίων ενώ στους νεότερους χρόνους περνά κάτω από την κατοχή των Φράγκων, των Βενετών, των Γάλλων και τελευταία των Άγγλων.
Οι εξεγέρσεις των κατοίκων εναντίον των κατακτητών υπήρξαν συχνές, μάλιστα στον αγώνα για την ένωση της Επτανήσου οι Κεφαλλονίτες καθοδήγησαν τον κοινό αγώνα προς την ελευθερία.
Ψηλές και πετρώδεις οροσειρές διασχίζουν την Κεφαλλονιά προς πάσα κατεύθυνση και διερχόμενες όλες μαζί, ενώνονται  στα Ν.Α σχηματίζοντας το Όρος του Αίνου με υψόμετρο τα 1.620μ.


Στη γεωλογική αυτή διαμόρφωση της Κεφαλλονιάς οφείλονται διάφορα περίεργα φυσικά φαινόμενα όπως η καταβόθρα του Αργοστολίου με την ανεξήγητη διέλευση νερού, το αινιγματικό κούνημα ενός βράχου  στη χερσόνησο της Παλλικής στα νότια του νησιού και οι δύο μικρές απύθμενες λιμνούλες  στα ανατολικά του νησιού στο Πυργί. 


Η γεωλογική σύσταση ωστόσο του εδάφους της όμορφης νήσου είναι τέτοια που από την αρχαιότητα ως σήμερα καταστρεπτικοί σεισμοί συγκλονίζουν την περιοχή.
Το 1867 όπως και το 1953 ισχυρότατοι σεισμοί σείουν το νησί, αφαιρώντας δεκάδες ζωές και καταστρέφοντας ανθρώπινες περιουσίες.
Ο πληθυσμός του νησιού ελαττώνεται σημαντικά εντούτοις οι κάτοικοι επιστρέφουν, αγωνίζονται και ξαναχτίζουν πάνω στα χαλάσματα.
Οι απόδημοι Κεφαλλονίτες  ευδοκιμούν εξαιρετικά στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τις επιστήμες, δε λησμονούν ποτέ την πατρίδα τους λαμπρύνοντας την Κεφαλλονιά με τα έργα τους.Τα όμορφα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά των ακτών της Κεφαλλονιάς, τα ειδυλλιακά τοπία, τα γραφικά χωριά,  μάγεψαν παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες του θεάματος, ταξιδεύοντας τη στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του πλανήτη με το περιώνυμο μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι.

Η Κεφαλλονιά  έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και δοκιμάζεται και πάλι στις μέρες μας από τα αλλεπάλληλα ισχυρά χτυπήματα του Εγκέλαδου.
Όμως όπως η ιστορία των προγόνων τους διδάσκει, όπως η ανδρεία της ψυχής τους επιτάσσει  οι γενναίοι κάτοικοι της θα αναγεννήσουν τον τόπο τους, ξαναχτίζοντας τα όνειρα τους στο πανέμορφο νησί, που πάντα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου